Presedintele Traian Basescu a atras atentia cu privire la strategia energetica elaborata recent de Executiv, ca nu este adeptul infiintarii unei companii nationale in domeniu. Declaratia a avut loc imediat dupa sedinta CSAT de marti, in care s-a discutat chiar strategia energetica propusa de Guvern. Basescu a aratat ca este bine sa se reanalizeze oportunitatea crearii unor concentrari in sectorul productiei de energie, care poate diminua competitivitatea din acest sector vital. Presedintele Romaniei a mai sugerat ca statul trebuie sa pastreze pachetul majoritar in companii precum Transelectrica, Transgaz, Romgaz, Conpet si Oil Terminal.
Basescu a laudat Transelectrica pentru modul in care s-a listat la Bursa si a obtinut astfel un cash, vital pentru modernizare.
Oarecum ironic, Basescu a aratat ca strategia energetica a Romaniei nu prea tine pasul cu reglementarile din Tratatul de Aderare, ca nu foloseste nici termenii si terminologia specifice documentelor elaborate de Uniunea Europeana.
Tot in acest domeniu, seful statului a cerut stimulente mai mari pentru agricultorii romani care cultiva plante pentru obtinerea de biomasa pentru biocombustibili, dand exemplul unor mari companii straine care au patruns masiv in Romania, au achizitionat terenuri, iar acum si exporta biomasa produsa.
Parerea presedintelui Basescu despre strategia energetica a Romaniei pare fi la unison si cu alte opinii ale unor reprezentanti ai unor mari companii energetice europene. Spre exemplu, reprezentantii gigantului german RWE, care vor sa intre pe piata din Romania prin achizitii, spun ca ideea Executivului de a infiinta o companie nationala nu este deloc una buna, in conditiile in care o astfel de societate are nevoie de investitii si de capitalizare. RWE este interesata de preluarea complexurilor energetice din Oltenia, Turceni, Rovinari si Craiova, dar si de distributiile de energie electrica neprivatizate, Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Sud si Electrica Transilvania Nord.
Nici responsabilii locali ai celei mai mari companii energetice private din lume, E.ON Germania, nu au fost incantati de ideea lansata de Guvern, acestia considerand ca infiintarea companiei energetice nationale este echivalenta cu formarea unui monopol si este un pas inapoi spre o piata inchisa si lipsita de transparenta.
Trebuie amintit ca strategia energetica prevede ca aceasta companie energetica nationala sa fie listata pe Bursa de Valori Bucuresti in cel mult un an, pentru ca in maximum trei ani sa aiba actionariat majoritar privat. Compania ar urma sa reuneasca producatori termo, hidro, nuclear si cele trei distributii de energie ramase neprivatizate, si ar urma sa cumpere societati in regiune pentru a-si crea si consolida o pozitie importanta.