Cresterea creditelor neguvernamentale consemnata in aprilie fata de martie a fost de 3,7%, respectiv 3,3% in termeni reali. Statisticile arata ca romanii au preferat imprumuturile in lei care au crescut cu 6,3% (5,8% in termeni reali), in timp ce creditul in valuta exprimat in euro a crescut cu 2,5%.
Creditul in lei, in special cel pentru populatie, a fost principalul factor de crestere, cu un ritm anual de 95,7%, la 35,072 miliarde de lei.
Finantarile in lei pentru populatie au crescut cu 121,9% fata de aprilie anul trecut, la 15,552 miliarde de lei, iar cele pentru firme au avansat cu 78,9%, la 19,520 miliarde de lei.
Finantarile in valuta exprimate in lei au crescut cu 22,3% comparativ cu soldul de la finele lui aprilie anul trecut, la 33,052 miliarde de lei. Creditele pentru populatie au insumat 10,01 miliarde de lei, in urcare cu 47,3%.

Imprumutati, imprumutati, imprumutati!

Creditul neguvernamental ar putea creste in acest an cu peste 100% in termeni nominali, peste ritmul de 30% prognozat de Banca Nationala a Romaniei (BNR), este de parere presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea (foto).
Prezent la un seminar organizat de "Ziarul Financiar", Ghetea a aratat ca "limita de 30% va fi depasita". In opinia bancherilor, "acest lucru este pozitiv". Ei se asteapta totusi la restrictionarea acestor credite de catre banca centrala. "In final insa, va castiga consumatorul, care ani de zile nu a putut cumpara in rate", crede Ghetea.
La randul lui, prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, a reafir-mat ca prognoza BNR privind limitarea vitezei de crestere a creditului neguvernamental in 2006 la 30% trebuie privita prin prisma obiectivelor de reducere a inflatiei, care impun continuarea unei politici monetare restrictive.
Potrivit lui Georgescu, in primul trimestru al acestui an, creditele ipotecare au consemnat o crestere de numai 1%, dar trebuie avut in vedere faptul ca evolutia din primele luni ale anului este ciclic mai modesta.
Astfel, soldul creditelor ipotecare a avansat, anul trecut, cu 45%, desi in primele trei luni a avut chiar un usor recul. Pe de alta parte, imprumuturile pentru consum au continuat sa creasca intr-un ritm alert, soldul de la finele lui martie depa-sind cu 45% nivelul din decembrie 2005.
Dupa cum se stie, BNR a adoptat o serie de masuri, in principal pentru limitarea creditului in valuta, cea mai recenta, de crestere a rezervelor minime in valuta de la 35% la 40% din resursele atrase de banci in devize straine, fiind aplicata incepand din februarie.