in prezenta ministrului Apararii Nationale, Ioan Mircea Pascu, si a vicepresedintelui Consiliului Judetean Satu Mare, Gheorghe Ciocan, in orasul Negresti Oas a fost inaugurat ieri podul peste riul Talna. Terminarea si darea in folosinta a acestui obiectiv face ca familiile de oseni domiciliate in cartierul "Luna” sa nu mai fie izolate de restul Negrestiului, prin faptul ca se pot deplasa in conditii de siguranta in zona centrala a orasului.

Luat de viitura in urma cu patru ani

Luat de viitura in urma cu 4 ani, vechiul pod nu a mai fost inlocuit cu altul, iar pentru a trece de pe un mal pe celalalt, cele 14 familii domiciliate in acest cartier isi riscau viata recurgind la tot felul de improvizatii. Astfel, vreme de 2-3 ani, copiii si oamenii care locuiau aici erau nevoiti sa faca tot felul de cascadorii pentru a ajunge pe celalalt mal. Astfel, ei coborau pe o scara, treceau valea desculti prin apa si apoi urcau iar cealalta coasta a vaii pe o scara improvizata si inalta de aproximativ 3 metri. Cei mai expusi pericolului erau copiii care se deplasau la scoala, la vremea respectiva fiind inregistrat chiar si un accident. De altfel, o parte dintre cei care ani de zile au fost nevoiti sa coboare in vale sau sa faca un ocol de trei kilometri ca sa poata ajunge in centrul orasului au tinut sa participe ieri la inaugurarea podului si sa-si povesteasca pataniile.

Podul a fost construit in timp record

Lucrarile de constructie a podului au inceput cu aproximativ o luna si jumatate in urma, a declarat ieri primarul Nicolae Bura, si au fost executate de firma SC "Fulga” SRL din localitate. Deoarece culeele laterale ale podului au fost ridicate acum 4 ani, din cele 500 de milioane de lei alocate de Guvernul Romaniei prin Consiliul Judetean Satu Mare, pentru restul lucrarilor au mai fost necesare 1,3 miliarde, suma provenita, de asemenea, din alocatia guvernamentala.

Investitii pentru oameni

Solicitat sa ia cuvintul, ministrul Apararii Ioan Mircea Pascu a declarat ca vrea doar ca oamenii de aici sa se bucure de aceasta investitie. "Este normal sa facem aceste lucruri si le vom face in continuare. Important este ca acesti oameni sa se bucure de ce facem pentru ei”. Vicepresedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Ciocan, a aratat la rindul sau ca podul inaugurat ieri este o dovada ca Guvernul Adrian Nastase este preocupat de soarta oamenilor. Atit ministrul Pascu cit si vicepresedintele Ciocan au apreciat rapiditatea cu care a fost realizata aceasta investitie de firma constructoare. Primarul Negrestiului i-a dus pe invitati si in amonte pe riul Talna spunindu-le, in speranta unui ajutor financiar, ca se cere imperios sa fie executate lucrari de consolidare a malului, existind pericolul ca in doi -trei ani, din cauza puterii de eroziune a apei, acesta sa se surpe si sa puna in pericol casele din vecinatate. in alta ordine de idei, potrivit primarului Nicolae Bura, in prezent, in Negresti Oas se lucreaza la racordarea cartierelor "Decebal” si "Mecanica” la reteaua de canalizare a orasului. Lucrarile au inceput in vara acestui an, iar valoarea lor este estimata la aproape 1 miliard de lei.

Stela Tudor

Experienta. Firma care a construit podul, SC Fulga SRL Negresti Oas, are o vasta experienta in domeniu, in prezent lucrind la un pod peste drumul national in comuna Certeze. Potrivit reprezentantului acestei firme, Gheorghe Petruse, care a participat ieri la inaugurarea podului peste Talna, firma a construit pina in prezent nu mai putin de zece poduri. De altfel, o buna parte dintre cei prezenti ieri la eveniment, consilieri locali si directori de institutii, au remarcat ca podul arata ca unul de oras, avind in vedere ca zona in care a fost construit nu are cele mai potrivite cai de acces pentru o urbe. Iar faptul ca investitia a fost finalizata intr-un timp record mai adauga o bila alba firmei constructoare.



Lucrarile de reparatie a strazii stefan cel Mare se prelungesc

Lucrarile de reparatie a strazii stefan cel Mare aveau ca termen de finalizare data de 27 noiembrie. Din cauza vremii, dar si a altor probleme, care au intervenit pe parcursul acestei perioade, lucrarile se vor finaliza abia in luna decembrie sau cel tirziu in luna ianuarie. Lucrarile de reparatie a carosabilului au inceput in data de 18 octombrie, si au constat in refacerea structurii de rezistenta, a sistemului de canalizare, apa si gaz, si de inlocuire a bordurii. Pasajul stradal vechi de peste 300 de ani se va pastra, refacindu-se doar fundatia. Valoarea acestor lucrari de reparatie se ridica la suma de peste trei miliarde de lei. Pina la finalizarea lucrarilor, traseele curselor de autobuze ramin deviate. Lucrarea este executata de firma Alfarom si consta in refacere fundatie drum (balast - 20cm, betonat - 30cm, pavaj cheramit), inlocuire conducte de gaz si apa, inlocuit bordura,executie rigola pentru scurgere de ape pluviale si ridicarea la cota a gurilor de scurgere si capace camine de vizitare Desi sint pazite noaptea de gardieni publici, dalele care formeaza pavajul stradal parca sint mai putine pe zi ce trece. La finalul lucrarii se va sti exact cite dale au disparut si daca cele aflate in rezerva Primariei vor ajunge pentru a le inlocui.