Introducerea sistemului electronic care va permite conducatorilor auto sa achite amenzile de circulatie in regim online, prin card bancar, este amanata de peste trei luni, deoarece autoritatile nu au stabilit in timp util cine va suporta comisionul aferent platii.
Sistemul a fost conceput pentru ca, in prima etapa, sa permita soferilor sanctionati in Bucuresti sa plateasca amenzile in regim online cu ajutorul cardului bancar. Ulterior, procedura ar urma sa fie valabila si pentru plata taxelor de eliberare a pasaportului si a altor taxe si impozite.
Dupa cum se stie, proiectul trebuia sa fie lansat la inceputul anului, dar momentul a fost amanat pe o perioada nedeterminata deoarece autoritatile nu au reusit sa stabileasca in timp util daca plata comisionului aferent platii prin card bancar este responsabilitatea Primariei Municipiului Bucuresti (PMB), institutia beneficiara a sumelor incasate sau a persoanei care plateste amenda.
"Initial, s-a decis ca platitorul sa suporte si comisionul, degrevand de costuri bugetul institutiilor implicate. Ulterior, s-a trecut la varianta in care comisionul este suportat de catre institutia care incaseaza suma, ceea ce presupune acum si organizarea unei proceduri de selectie a bancilor in functie de comisionul practicat, conform legii achizitiilor publice", au afirmat pentru Mediafax surse oficiale. O alta conditie care trebuie indeplinita pentru punerea in functiune a sistemului este incheierea unui protocol intre Ministerul Comunicatiilor, Ministerul Administratiei si Internelor si PMB privind procedura de aplicare.
In lipsa acestui document, momentul punerii in functiune a sistemului ramane incert.
Suma achitata deja de Ministerul Comunicatiilor pentru realizarea proiectului se ridica la circa 80.000 de euro. (M.C.I.)