Asa cum este planificat in prezent bugetul pe 2009, deficitul sectorului public ar ajunge la 6,3% din produsul intern brut (PIB), a spus marti consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru. "Dupa adoptarea planului fiscal pe 2009, au fost deja planificate masuri fiscale care ar produce un deficit bugetar de 6,3% din PIB, in conditiile in care si cresterea economica luata in calcul de guvern pentru 2009 este de 6%", a precizat Croitoru.
Oficialul BNR a explicat ca, pentru anul viitor, ar putea fi nevoie de majorari ale taxelor. "Daca majorezi impozitul pe venit, scazi si mai mult puterea de cumparare, deci franezi si mai mult cresterea economica. Pe de alta parte, o crestere a TVA alimenteaza inflatia. Astfel, cred ca ar fi nevoie de majorari mai putin puternice, pe ambele componente", a mentionat Croitoru. "Toata filozofia este sa intelegi cum s-a deteriorat bugetul anul acesta, pentru ca deficitul nu era prevazut la 3% din PIB. Este nevoie de o combinatie in majorarea taxelor, dar si in alte masuri fiscale, care sa duca deficitul bugetar la 1% din PIB", a mai spus el.
Dupa primele 11 luni ale acestui an, deficitul bugetar a ajuns la circa 3% din PIB, iar pentru 2009, bugetul aprobat de actualul guvern prevede un deficit bugetar de 2% din PIB.
Oficialul BNR a mai spus ca este nevoie ti de o reprioritizare a cheltuielilor bugetare, prin cresterea cheltuielilor de capital, iar de pe de alta parte, masuri care sa alimenteze veniturile statului. El a mentionat ca este nevoie de o "scadere a facturii salariilor in domeniul public", in conditiile in care acestea se situeaza in prezent la 6,7-6,8% din PIB, fata de 5% din PIB "acum cativa ani".
In acest sens, Croitoru a avertizat ca majorarea taxelor, in conditiile in care veniturile bugetare scad, ar putea accentua si mai mult tendinta.
Romania trebuie sa reduca deficitul extern cu cel putin 4 puncte procentuale din PIB si sa aduca deficitul bugetar la cel mult 1% din PIB in 2009, pentru a controla felul in care investitorii vor dori sa reduca finantarea externa a tarii, a spus marti consilierul guvernatorului BNR Lucian Croitoru. "Ajustarea ordonata a deficitului de cont curent cu cel putin 4 puncte procentuale este strict necesara pentru a indulci modul in care investitorii vor dori sa reduca finantarea externa a Romaniei", a declarat Croitoru.
El are in vedere doua scenarii pentru evolutia macroeconomica de anul viitor, primul cu o ajustare moderata a deficitului de cont curent si care, in opinia sa, nu este sustenabil, si al doilea cu o ajustare mai puternica a deficitelor, dar ordonata. "Primul, pe care eu l-am numit scenariul timid, are in vedere scaderea cu 2,5 puncte procentuale din PIB a deficitului de cont curent, pana la 11% din PIB. Din aceasta corectie, 1,5 puncte procentuale reprezinta ajustarea pe sectorul public, iar 1% este ajustarea pe sectorul privat. Astfel, deficitul bugetar ar ajunge anul viitor la 2% din PIB", a explicat Croitoru. Aceasta ipoteza presupune o depreciere a leului pana la 4 lei/euro si un nivel al cresterii economice pe 2009 de aproximativ 3%.
"Acest scenariu nu este suficient de credibil si ar putea determina pierderi importante de finantare externa. In opinia mea, nu este sustenabil", a spus Croitoru.
Al doilea scenariu presupune ajustarea deficitului de cont curent cu 4 puncte procentuale, varianta mult mai credibila. "Scenariul puternic", asa cum l-a denumit Croitoru, mai presupune reducerea deficitului bugetar pana la 1% din PIB, deci cu 2,5 puncte procemtuale mai putin decat in 2008.
"Al doilea scenariu are in vedere o reducere mai mica a finantarii externe si presiuni de depreciere a leului mai mici. De asemenea, acest scenariu ar putea mentine cresterea economica la 5% din PIB, deci temperarea fata de 2008 ar fi mai mica", a adaugat consilierul guvernatorului BNR.