Piata farmaceutica romaneasca este monopolizata de o gama diversificata de produse internationale, recomandate adesea de catre medicii de familie. Medicamente provenite din state precum Austria, Germania, Italia, Franta si chiar India se afla frecvent in retetele eliberate de diversi medici din Romania. totusi, acestia sunt constienti de faptul ca nu intotdeauna medicamentatia straina este mai eficienta decat cea autohtona.

De la pastile comune impotriva afectiunilor usoare, pana la cele care vizeaza bolile grave (boli gripale, de exemplu), romanii se orienteaza mai abitir spre produsele europene decat spre cele romanesti. Un lucru este cert, 75% dintre medicamentele ce patrund pe piata romaneasca sunt straine si doar in proportie de 25% sunt romanesti. Piata romaneasca a medicamentelor ar putea creste anul acesta cu pana la 20% comparativ cu valoarea inregistrata in anul 2003 ca urmare a tendintei de apreciere a monedei nationale din ultima perioada. Potrivit declaratiilor reprezentantilor Magistra C&C, unica fabrica producatoare de medicamente din Constanta "piata romaneasca de produse este acaparata de medicamente straine in proportie de aproximativ 75%, pentru ca productia romaneasca sa totalizeze un procent de numai 25% din produsele farmaceutice existente in farmaciile noastreā€. Acest lucru s-ar putea explica prin faptul ca industria nationala de medicamente este destul de limitata. Sau poate ca piata autohtona de produse farmaceutice (din lipsa unor materii prime adecvate) nu este suficient de dezvoltata in scopul unei productii avansate de medicamente. "State precum Germania sau Franta importa medicamente, dar intr-un procent mai scazut. La noi, situatia este schimbata depasind previziunile, ne-au declarat lucratori din cadrul fabricii Magistra C&C din Constanta.

Piata medicamentelor din Romania

Potrivit unui studiu efectuat de firma de cercetare Cegedim, piata medicamentelor din Romania a totalizat aproximativ 867,4 milioane de euro in perioada octombrie 2003 - septembrie 2004, in al treilea trimestru din acest an vanzarile atingand 241,1 milioane euro. Pe segmentul care se adreseaza direct consumatorilor, vanzarile s-au cifrat la 170,6 milioane de euro in trimestrul al treilea al acestui an, din aceasta suma 136,7 milioane de euro reprezentand tratamentele care necesita prescriptie medicala, iar 33,9 milioane de euro produsele fara prescriptie. Vanzarile catre spitale s-au situat la 70,5 milioane de euro. Statul roman suporta cheltuieli deosebit de substantiale avand in vedere fluxul continuu de medicamente de provenienta straina. In 2003, ponderea importurilor de medicamente in totalul valoric al pietei de profil a mai spart o bariera psihologica si a depasit pragul de 75%. Practic, in ultimii sapte ani, cresterea pietei romanesti a medicamentelor, de la 263 milioane dolari in 1996 la circa 710 milioane dolari in 2003, a avut loc exclusiv in contul importurilor. Romania a ajuns sa aiba un deficit anual de peste 500 milioane dolari numai la medicamente, in conditiile in care exporturile pe acest segment au fost, conform Institutului National de Statistica, de doar 16 milioane de dolari. Deficitul comercial total al Romaniei a fost de circa 5,5 miliarde dolari in 2003, medicamentele detinand astfel o pondere de aproape 10%. Dezechilibrul din ce in ce mai mare dintre importuri si productia autohtona a fost in ultimii ani principalul subiect de disputa pe piata medicamentelor din Romania.