Incepand din iulie 2006, Autoritatea Nationala pentru Reglementarea in Comunicatii va monitoriza evolutia noilor tehnologii si servicii care au aparut pe piata de comunicatii si va prezenta investitorilor straini, industriei si altor persoane interesate de transformarile pietei romanesti o imagine fidela a principalilor indicatori si ten- dinte. Acest lucru este posibil datorita completarii si revizuirii modalitatii de raportare a indicatorilor statistici de catre furnizorii de comunicatii.
Conform noii reglementari, incepand cu raportarea catre ANRC a datelor statistice pentru perioada ianuarie-iunie 2006, furnizorii de servicii de telefonie fixa vor raporta atat numarul de abonati, cat si numarul liniilor telefonice de acces utilizate. Volumul traficului realizat prin intermediul retelelor de acces ale altor persoane (furnizori care nu detin o retea proprie si utilizeaza infrastructura altui operator) va fi evidentiat detaliat, in functie de fiecare forma de acces. Astfel, la finalul prelucrarii datelor statistice vor fi disponibile, de exemplu, valorile traficului realizat prin intermediul procedurii de selectare si preselectare a transportatorului, ale traficului generat prin cartele preplatite sau virtuale. Noul sistem de raportare va permite si monitorizarea gradului de utilizare a serviciilor de telefonie mobila prin intermediul indicatorilor, numar de utilizatori pe baza de abonament, numar de utilizatori pe baza de cartele preplatite si numarul celor care au utilizat efectiv aceste cartele in perioada de raportare, precum si prin intermediul datelor privind volumul de trafic si venituri realizate.
Au fost introdusi noi indicatori care vor furniza informatii cu privire la serviciile oferite prin intermediul celor mai noi tehnologii implementate (3G, EV-DO etc.) de furnizorii din Romania. Gradul de acces la serviciile de internet al persoanelor din Romania va fi monitorizat prin intermediul numarului de abonati si al numarului de conexiuni de acces la internet contractate de acestia, detaliat in functie de fiecare suport si tehnologie utilizate.
Decizia modifica, de asemenea, periodicitatea si termenul de raportare a datelor privind veniturile, investitiile si personalul angajat. Aceste date se vor raporta anual (si nu semestrial, ca pana acum), in termen de 90 de zile de la data incheierii exercitiului financiar pentru anul respectiv.