Integrarea in Uniunea Europeana va aduce cu sine, pe langa reglementari, si schimbarea unor tendinte adanc inradacinate in mentalitatea romanilor. Una dintre acestea este ca romanul sa fie neaparat proprietar. Asa se explica cum ponderea numarului de proprietari este peste 90% la noi in tara, fiind printre cele mai mari din Europa. In schimb, numarul celor care locuiesc cu chirie nu depaseste 8%, apreciaza Mihai Mereuta, presedintele Ligii asociatiilor de locatari, Habitat.
Aceasta tendinta se va schimba insa in urmatorii cinci-sapte ani, cand piata chiriilor va exploda, iar ponderea chiriasilor va ajunge la peste 20% din numarul total de locuitori, anticipeaza Mereuta. ßi asta datorita mobilitatii fortei de munca si stabilizarii pietei imobiliare. Astfel, un tanar bucurestean care este trimis de companie sa lucreze la Arad va prefera sa inchirieze o locuinta si nu sa o cumpere, considera Mereuta. In plus, din cauza ca preturile se vor stabiliza, prin vanzarea locuintei abia achizitionate tanarul va iesi in pierdere, adauga presedintele Habitat.

Apartamentele, preferate in defavoarea caselor

O alta tendinta care se va manifesta in urmatorii cinci ani va fi ca romanii vor prefera sa cumpere apartamente, si nu case. Asta din cauza ca o casa presupune costuri mai mari de intretinere. Spre exemplu, pentru invelirea unui acoperis de bloc de 60 de metri patrati, la fel de mare cat cel al unei case, cheltuielile se ridica la 15.000 de lei. Ori aceste cheltuieli sunt suportate mai usor de cei 40 de locatari ai blocului decat de unicul proprietar al casei, explica Mereuta.
In Occident, lucrurile sunt mult mai clar definite, in sensul ca potentialul cumparator al unei locuinte primeste pe langa consilierea imobiliara si o consultare fiscala, sustine presedintele Habitat. Prin consultarea fiscala, clientului i se face o proiectare, un calcul foarte serios al costurilor implicate de locuinta aleasa. La final i se prezinta daca bugetul de care dispune ii permite sau nu sa intretina viitoarea locuinta, mai spune Mereuta.
Alti specialisti ai domeniului, citati de un post de televiziune, apreciaza ca, desi momentan casele reprezinta 80% din totalul locuintelor construite, trendul se va inversa. Astfel, casele vor fi inlocuite de apartamente in blocuri noi, care se vor construi in perioada imediat urmatoare. Aceasta pentru ca pe langa costurile mai mici cu intretinerea, un apartament ofera mai multa securitate, un acces facil catre centrul orasului, centre comerciale, cluburi de sport.