Dezvoltatorii imobiliari spun ca 30% din vanzarile apartamentelor noi sunt cu scop de investitie. O piata in crestere continua in ultimii patru ani.
Peste 30% din cumparatorii de locuinte noi aleg sa achizitioneze apartamente pentru a le inchiria, deoarece randamentul acestora este de 5-7%, mai bun decat dobanda pe care o ofera bancile pentru depozite. Astfel, se observa o tendinta in crestere pentru achizitia apartamentelor cu acest scop, de a le inchiria.
O parte dintre cei care cumpara apartamente pentru inchiriere fac credite ipotecare pentru ca ratele lunare sunt chiar mai mici decat chiria pe care o primeste proprietarul. E o afacere profitabila si fara batai de cap. Practic apartamentul se plateste singur in decursul anilor. Din ce in ce mai multi clienti ne spun ca achizitioneaza pentru cand vor creste copiii si ca, pana atunci, chiria va acoperi rata la banca, ( Catalina Urzicana - Sales Manager Citta by Nusco)
Daca in anii trecuți clientii dezvoltatorilor imobiliari erau preponderent cei care voiau sa cumpere pentru a se muta intr-un ansamblu nou, acum 30% din aceste vanzari sunt apartamente cumparate pentru a le scoate la inchiriere. In urma cu 5 ani doar 10% din aceste vanzari erau cu scop de investitie.
- Am observat acest trend pe masura ce construim. Daca la Palladium doar 8% din apartamente erau achizitionate cu scop de investiție, la Hils printre primii cumparatori au fost cei care cumpara cu scop de inchiriere, avand ca principal argument statia de metrou Anghel Saligny, care se afla chiar in mijlocul ansamblului. (Florin Munteanu, Sales Manager HILS)

Chirie cu zero costuri de intretinere

O treime dintre cumparatorii ansamblului Loft Green Apartments din Mogosoaia, anunțat ca primul ansamblu rezidențial fara costuri de intreținere, au intrezsrit oportunitatea de a-si promova apartamentele spre inchiriere far acosturi de intretinere. Desi nu are o statie de metrou in apropiere, oportunitatea i-a atras pe investitori. Garsonierele din acest ansamblu urmeaza a fi inchiriate cu 300 €/luna, incluzand toate costurile de intretinere si mentenanta, in conditiile in care proprietarii vor achita pentru ele, pe langa rata la banca, maxim 35 de lei/luna ca si costuri de intreiinere.
Apamentele noastre au fost gandite si pentru a le inchiria, avand pompe de caldura geotermice facturile lunare sunt foarte mici. Proprietarii platesc doar 35 de lei incalzirea in cea mai friguroasa luna din an, asadar sunt dispusi sa achite ei insisi aceste costuri pentru viitorii chiriasi. Cladirile din LOFT green sunt eficiente energetic, fara pierderi de caldura si au un design exclusivist de tip loft (caramida si beton) care nu necesita o ingrijire deosebita, fiind mai practice si mai durabile in timp. (Gabriel Focseneanu - manager proiect LOFT green apartaments)

Cele mai cautate locuinte pentru investitie sunt garsonierele si apartamentele cu doua camere

In general, cele mai cautate locuinte sunt garsonierele - 50% din vanzarile cu scop de inchiriere, dar si apartamentele cu doua camere, 40%. Restul fiind achiziții pentru apartamente cu 3 sau 4 camere.
Garsonierele si apartamentele cu doua camere sunt cele mai accesibile la preÈ›, dar si cele mai cautate pentru inchiriere pentru cs au cel mai mare randament. De exemplu, la o garsoniera intr-un bloc nou chiria poate depasi 400 de euro lunar, daca se afla intr-o zona buna - aproape de mijloacele de transport si de puncte de interes. O astfel de garsoniera ar costa 55.000 de euro cu o rata lunara, la un credit ipotecar pe 20 de ani si un avans de 25%, de 1.400 de lei (aproape 300 de euro). (NUSCO)
Piata chiriilor a crescut in ultimii zece ani constant, valoarea chiriilor fiind pe panta ascendenta. La garsonierele din blocurile noi chiriile variaza de la 300 de euro la 500 de euro, iar la un apartament cu doua camere chiriile pornesc de la 450 de euro, dar pot depasi 600 de euro lunar. Valoarea chiriilor variaza in functie de locatia ansamblului rezidential, dotari si finisaje. Cele aflate in centru sunt chiar si cu 40% mai scumpe decat cele din cartierele aflate la periferia Bucurestiului.