"Cine a inteles avantajele programelor europene sau nationale si este interesat de accesarea acestor fonduri a depus proiecte si a obtinut si bani". Aceasta este concluzia formulata de Bogdan Costin, directorul Oficiului Teritorial al Intreprinderilor Mici si Mijlocii Galati, in ceea ce priveste situatia actuala a fondurilor cerute fie de la Uniunea Europeana, fie de la bugetul de stat.

Oferta programelor europene si nationale a fost destul de bogata in acest an, astfel incat cei interesati au avut de unde alege un program care sa fie compatibil cu activitatea pe care o desfasoara firma pe care o conduce, dar si cu puterea de sustinere a cofinantarii necesare.

Astfel, patru programe europene au oferit oamenilor de afaceri bani pentru consultanta, implementarea standardelor si sprijin financiar de pana la 5.560.000 lei. In paralel s-au derulat sase programe nationale a caror buget total s-a ridicat la circa 32 de milioane de lei (bani care au putut fi accesati de intreprinzatorii din toata tara).

Cu toate acestea, oamenii de afaceri din Galati nu s-au inghesuit sa primeasca bani cu care sa isi deconteze o parte din investitiile facute anterior sau, de ce nu, sa beneficieze de bani pentru consultanta in afaceri. "Din punctul meu de vedere, firmele din Regiunea Sud-Est, mai ales cele din Galati, nu s-au aratat foarte interesate de fondurile europene sau de la bugetul statului oferite prin programele nationale. Va pot spune ca circa 50% dintre cei care au accesat programele derulate in 2008 sunt firme care au primit bani prin aceleasi programe si anul trecut. Mai mult, acestia s-au interesat si pentru anul viitor cand vor sa se inscrie din nou. In comparatie cu Transilvania sau Banat, numarul firmelor din zona noastra este mic", a explicat Bogdan Costin, directorul OTIMMC.

O suta de firme inscrise in cursa fondurilor europene si nationale

Potrivit situatiei intocmite de OTIMMC, doar aproximativ o suta de firme din judetul Galati s-au inscris pentru a primi fonduri de la bugetul statului sau de la Uniunea Europeana. Cifra este foarte mica, daca avem in vedere ca in judetul nostru sunt, potrivit declaratiei lui Marian Filimon, presedintele PIMM Galati, circa 20.000 de firme dintre care doar 12.000 sunt active. Astfel, desi, pana acum nu se poate spune cu exactitate care va fi suma finala care va ajunge in judetul nostru, Bogdan Costin ne-a spus ca totalul sumei cerute de intreprinzatorii care s-au inscris in cele 10 programe este de circa 78 de milioane de lei. "Deocamdata nu putem spune cati bani au fost obtinuti de firmele din Galati. Si asta pentru ca nu sunt finalizate toate evaluarile, insa din noiembrie acestea se vor apropia de final si vor incepe sa intre si banii in conturile castigatorilor", a spus directorul OTIMMC Galati. Acesta ne-a mai explicat ca, in general firmele mici, aflate in plina dezvoltare, au accesat programele nationale pentru ca aici este si documentatie mai putina dar si cofinantarea este mai mica pentru ca si sumele platite in final sunt mai mici. "Fondurile europene sunt accesate de firmele mijlocii. Pentru ca in aceste cazuri sunt granturi mari, de pana la 5.560.000 lei si atunci si cofinantarea este mare si trebuie ca intreprinzatorul sa dispuna de aceasta suma. Firmele mici nu isi permit, de aceea acestea din urma merg mai mult pe programele nationale", a mai spus Bogdan Costin.

2 milioane de lei din programele nationale, restul de la UE

Desi numarul firmelor care s-au inscris la programele nationale este mai mare decat al celor care au optat pentru programele europene, cele mai mari sume solicitate vor veni de la Uniunea Europeana.

Astfel, 55 de intreprinzatori s-au inscris in cursa banilor oferiti prin programele nationale solicitand un total de 2 milioane de lei. Alti 40 de oameni de afaceri au optat pentru banii europeni, cerand un total de circa 76 de milioane de lei. "In cazul banilor de la bugetul de stat, cei mai multi au fost solicitati prin programul pentru dezvoltarea si modernizarea activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata, unde s-au inscris 21 de firme care au cerut o suma totala de 790.021 de lei. Insa nu putem spune cate vor si primi banii ceruti, deoarece insa se fac evaluarile dosarelor depuse. Un alt program national cu succes printre galateni este programul 'Start', unde avem 16 "candidati" care au cerut 785.000 lei. Dar nici in acest caz nu se stie deocamdata cine va primi fondurile solicitate. Cea mai mica suma totala accesata s-a inregistrat la programul national privind sustinerea mestesugurilor si artizanatului, unde avem trei inscrisi cu o suma totala de circa 31.000 de lei, care de altfel vor si primi banii", a spus Bogdan Costin.

In ceea ce priveste fondurile europene care puteau fi accesate prin cele patru programe, cei mai multi galateni s-au inscris in programul care a pus la bataie sume pentru sustinerea investitiilor mari cuprinse intre 920.001 si 5.560.000 lei. Este vorba despre 20 de firme care au solicitat fonduri europene in valoare totala de aproximativ 67 de milioane de lei. Cea mai mica suma solicitata de la Uniunea europeana este de circa 36.500 de lei, bani solicitati de o firma din Galati pentru consultanta in afaceri.

Una peste alta, atunci cand vine vorba de accesarea fondurilor nationale si europene, intreprinzatorii galateni trebuie sa grabeasca, mai ales ca, asa cum a spus si directorul Bogdan Costin, banii se duc, insa ajung in buzunarele intreprinzatorilor din alte judete, ceea ce nu este tocmai avantajos pentru Galati.