Domeniul constructiilor este unul din cele mai cautate si flexibile sectoare economice in ceea ce priveste forta de munca. De aceea, multi constructori romani isi cauta de lucru prin tarile UE, dar si prin alte tari care le pot oferi un castig mai mare decat la noi. De altfel, cifra estimativa a romanilor care desfasoara in prezent activitati in domeniul constructiilor in afara granitelor se ridica la circa 150.000, ceea ce reprezinta 7,5% din totalul romanilor care muncesc in strainatate.
Asa cum tarile europene dezvoltate sunt asaltate de forta de munca din estul Europei, se pare ca va veni si randul Romaniei sa faca fata unei invazii de forta de munca in anii postintegrare. Asta pentru ca tara noastra, la randul ei, va avea nevoie de muncitori straini pentru a acoperi nevoile interne.
Presedintele Federatiei Generale a Sindicatelor din Constructii Familia, Dan Cristescu, aprecia ieri ca aproximativ 50.000 de muncitori straini ar putea lucra pe piata constructiilor din Romania in urmatorii trei-patru ani. Motivatia adusa de Cristescu era aceea ca "finantarile numeroase in proiecte de infrastructura, precum si investitiile in constructii din urmatorii ani vor determina un aflux de muncitori din afara tarii, in special recalificati, din state ca Moldova, Ucraina, Pakistan sau India".
Potrivit presedintelui FGSC Familia, motivul principal al acestei migratii va fi determinat de valoarea mai mare a salariilor oferite pe piata romaneasca, comparativ cu cele din tarile de provenienta ale muncitorilor. "Din discutiile pe care le-am avut cu muncitorii romani din strainatate, cei mai in varsta vor sa se intoarca in tara, dar fara sa mai lucreze in constructii, in timp ce muncitorii mai tineri nu vor sa renunte la avantajele vietii sociale din tarile in care lucreaza", a mai spus Cristescu.
In prezent, in Romania sunt inregistrati cu contracte legale de munca aproximativ 300.000 de muncitori in constructii. (M.C.)