Compania de asigurari ARDAF a redevenit deosebit de atractiva pe piata extrabursiera dupa incetarea suspendarii de la tranzactionare a actiunilor sale. Infiintata in urma cu 15 ani, ARDAF a trecut in ultimii ani printr-o situatie foarte dificila care a impus adoptarea de catre organismele abilitate ale statului roman a unor masuri speciale de supraveghere a companiei controlata - inainte de boom-ul bursier de la inceputul acestui an - de omul de afaceri Ovidiu Tender.
Numai in cursul zilei de ieri 30,5 milioane de actiuni ARDAF au fost tranzactionate in doar cateva secunde de la deschiderea pietei extrabursiere Rasdaq. Ulterior uriasei tranzactii, actiunile ARDAF s-au depreciat cu 8 procente pana la cotatia de 16,1 bani pe actiune. Transferul de proprietate al pachetului format din cele 30,5 milioane de actiuni ARDAF a atins suma de 5 milioane de lei noi, adica aproximativ 1,5 milioane de euro. Aceasta este cea de a doua tranzactie masiva cu actiuni ARDAF de la reluarea tranzactionarii actiunilor acestui asigurator care a avut loc la data de 13 februarie a.c. printr-o decizie a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare. Recordul s-a inregistrat chiar in ziua cand actiunile ARDAF au revenit pe piata Rasdaq, respectiv la data de 14 februarie a.c. In acea zi pachetul de actiuni ARDAF tranzactionat a numarat nu mai putin de 290,5 milioane de titluri, iar valoarea transferului s-a cifrat la 7,6 milioane de euro. Tranzactia din ziua de 14 februarie a.c. a insemnat transferul de proprietate pentru 15,8% din totalul actiunilor ARDAF, pachetul vandut atunci apartinandu-i avocatului Daniel Voicu, managing partner la casa de avocatura Voicu&Filipescu. Respectivul pachet de actiuni fusese generat de majorarea de capital social de la ARDAF care a avut loc la sfarsitul anului 2006 si el a fost achizitionat de Daniel Voicu contra sumei totale de 7 milioane de euro, pentru ca in mai putin de o luna sa-i aduca avocatului un profit de 600.000 de euro prin revanzarea lor pe piata extrabursiera.

Tender a estimat corect evolutia actiunilor ARDAF pe piata Rasdaq

Inainte de tranzactia-mamut din 14 februarie a.c. si de continuarea tendintei de cumparare accelerata a actiunilor ARDAF manifestata in ultimele saptamani pe piata Rasdaq, actionariatul acestei companii de asigurare era format din Tender SA, companie apartinand cunoscutului om de afaceri Ovidiu Tender care detinea 56,185% din actiunile ARDAF la care se mai adaugau Raiffeisen Zentralbank cu 19.93% din actiunile aceleiasi societati de asigurare si Clairmont Holding Limited cu 10,17% din capitalul social al ARDAF. In cursul anului trecut Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a suspendat pentru o perioada de aproape 6 luni tranzactionarea actiunilor ARDAF pe piata de capital. Aceasta masura a survenit pe fondul dificultatilor financiare pe care compania de asigurare a lui Tender le-a traversat in ultimul an si jumatate. Astfel, in ultima parte a anului 2005 Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a impus ARDAF un plan de redresare financiara, in conditiile in care coeficientul de lichiditati (raportul dintre cash si obligatiile de plata) scazuse sub pragul de prudentialitate. De asemenea, la sfarsitul anului 2005 Ovidiu Tender isi anuntase intentia de a vinde pachetul majoritar de actiuni pe care il detinea la ARDAF. In acest sens, omul de afaceri declarase la sfarsitul lunii noiembrie 2005: "Nu voi vinde ARDAF la pretul de pe piata Rasdaq (n.r. pretul existent la momentul declaratiei), deoarece valoarea actiunilor va creste in viitor", estimare care avea sa se dovedeasca corecta la inceputul anului 2007.