Legalitatea pescuitului comercial in Dolj revine in actualitate dupa ce gestionarul de stat al fondului piscicol a recunoscut ca numai el are dreptul de a elibera permis pentru o astfel de activitate.
Compania Nationala de Administrare a Fondului Piscicol (CNAFP) a transmis redactiei o adresa in care anunta ca numai compania are dreptul de a emite si elibera permise de pescuit comercial pe raza judetului Dolj.
"Permisele de pescuit comercial, pentru zona judetului Dolj, sunt emise si eliberate de CNAFP, prin filiala Mehedinti, in conformitate cu art. 2 din OM 1.134/ 2005", arata in raspunsul oficial seful Serviciului juridic al CNAFP, Marioara Gaman. Interesul fata de circulatia acestor documente a fost stimulat de mai multe sesizari ale unor localnici din vecinatatea Calafatului, care au asistat cu uimire la o adevarata "explozie" a pescarilor autorizati pe baltile formate dupa revarsarea Dunarii. Mentionam ca in Calafat fiinteaza Organizatia Producatorilor din Sectorul Pescuitului si Acvaculturii "Sf. Nicolae", al carei presedinte, Gelu Jalba, i-a comunicat telefonic unui redactor GdS sub acoperire ca asociatia sa ii poate da fara probleme un astfel de permis:
"Se rezolva, daca aveti certificat de pescar profesionist. Veniti cu copiile si cu un milion si jumatate, si gata. Avem asociatie, puteti pescui in Dolj. Sa aveti in plus cinci copii dupa buletin si patru poze tip buletin", a spus Jalba. In plus, inspectorul Uleia de la Inspectia Piscicola Oltenia a sustinut saptamana trecuta ca organizatia "Sf. Nicolae", ca si "Egreta 2006" elibereaza permise valabile, demonstrand un evident paralelism cu prevederile legii: "Din cate stiu, aceste doua asociatii sunt autorizate sa elibereze permise de pescuit comercial". Cele doua unitati au incheiat, intr-adevar, contracte de gestionar delegat, pentru exploatarea, prin pescuit comercial, a resurselor acvatice vii din bazinele piscicole naturale, respectiv pe Fluviul Dunarea, dupa cum se arata si in comunicatul CNAFP, insa asta nu le da dreptul de a emite sau/si elibera permise de pescuit comercial. Inspectorul-sef al IPJ Dolj, Georgel Enescu, a declarat ca politia nu va actiona decat la sesizarea Inspectiei Piscicole Oltenia: "Inspectia Piscicola este abilitata sa verifice, e o activitate specifica. Ei vor constata daca e vorba de pescuit legalizat sau braconaj, atata vreme cat oamenii prezinta un permis". Parerea Inspectiei Piscicole Oltenia fiind deja cunoscuta, singura in masura sa lamureasca lucrurile si practic, nu doar teoretic, este CNAFP.