Presedintele Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatis, a declarat ieri ca a transmis o nota primariilor cu privire la riscul aparitiei anumitor boli la animale din cauza secetei si la masurile care ar trebui luate. "Sintem ingrijorati de faptul ca ar putea sa apara anumite boli la animale din cauza secetei. Animalele predispuse sint bovinele, ovinele si cabalinele, iar bolile care ar putea sa le afecteze sint antraxul si tetanosul", a spus Roatis.

Acesta a precizat ca, desi nu au fost primite semnale din teritoriu cu privire la marirea numarului de cazuri de antrax si tetanos in ultima perioada, ANSVSA a transmis primariilor o nota informativa cu masurile preventive care ar trebui luate. "Proprietarii animalelor ar trebui sa evite baltile pentru ca acestea contin factori de contaminare. De asemenea ar trebui ocolite pasunile aride, unde plantele se caracterizeaza printr-o cantitate mare de nitrati. In egala masura trebuie realizate umbrare pentru animale", a mentionat Roatis.

Potrivit lui Roatis, pentru a preveni aparitia acestor boli la animale, ANSVSA a demarat, inca din luna aprilie, o campanie de vaccinare contra antraxului. "Inca din luna aprilie am demarat campania de vaccinare a bovinelor si ovinelor contra antraxului. Vaccinul este gratuit pentru proprietar, doar daca se solicita un vaccin polivalent intervin costuri suplimentare", a explicat Radu Roatis.