Pentru ca au decis sa nu taie banii pensionarilor, presedintele Traian Basescu a criticat Parlamentul Romaniei si Curtea Constitutionala. Seful statului i-a acuzat la RRA pe membrii Legislativului ca au ramas in demagogie atacand la Curtea Constitutionala una dintre solutiile identificate de Guvern pentru a reduce cheltuielile bugetare, si anume reducerea pensiilor cu 15%.
"Parlamentul, daca era corect acum, ar fi avut o alta atitudine legata de cresterea TVA. Au preferat sa ramana in demagogie. Puteau foarte bine, cand s-a dus Guvernul in Parlament cu reducerea cheltuielilor sociale, in speta reducerea temporara a pensiilor, sa nu conteste la CCR, sa lase legea sa se aplice. Au marit TVA-ul si pensionarii vor avea venituri mai mici in mod real", a subliniat presedintele, transmite NewsIn. (TVA-ul a fost marit de Guvern, nu de Parlament - N.Red.)
"Aici nu as vrea sa comentez, de regula nu comentez deciziile CCR, va pot spune fara nicio ezitare ca a fost o abordare politica si nu una constitutionala, pentru ca s-a uzat de articolul 53 din Constitutie - in situatii exceptionale, cu reducerea unor venituri si nu anularea unor drepturi - era o reducere temporara. S-a preferat aceasta solutie care este impotriva interesului romanilor si nu ataca partea cancerigena a bugetului de stat, una din parti, pentru ca partea de salarizare e atacata", a declarat seful statului miercuri la postul public de radio.
Seful statului a aratat ca solutia Guvernului de a creste TVA-ul vine ca optiune alternativa, pozitia sa initiala vizand reducerea cheltuielilor bugetare si nu cresterea taxelor.