Presedintele Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC), Daragus Attila, crede ca aproximativ 30% din pensiunile inregistrate la Autoritatea Nationala pentru Turism nu corespund normelor UE privind dotarea bucatariilor, astfel ca ele vor fi inchise sau vor lucra "la negru".
Oficialul ANTREC a explicat ca aceste unitati de profil sunt obligate acum sa faca investitii pentru asigurarea conditiilor igienico-sanitare la nivelul standardelor europene.
Potrivit presedintelui ANTREC, numeroase pensiuni vor fi nevoite sa-si inchida portile sau vor lucra "la negru", intrucat valoarea investitiilor necesare pentru amenajarea bucatariilor care respecta standardele UE este mare.
El a spus ca noile pensiuni agroturistice au fost construite in mare parte astfel incat sa corespunda normelor in ceea ce priveste cazarea, dar bucatariile acestora nu se ridica la standarde europene, mai precis nu dispun de bucatarii din inox. In opinia presedintelui ANTREC, investitia in acest sens se ridica la cel putin 15.000 de euro si sunt multe pensiuni care nu-si permit o astfel de investitie.
Mai mult, pensiunile trebuie sa obtina noi documente de inregistrare sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor de la ANSVSA, ordinul in acest sens intrand in vigoare la 18 ianuarie. Tariful pentru inregistrarea sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor in cazul pensiunilor este de 300 de lei, dar potrivit lui Daragus nu banii sunt problema, ci faptul ca foarte multe pensiuni care nu corespund normelor UE nu vor mai solicita acest document de inregistrare, ci vor functiona "la negru".
Daragus Attila sustine ca ANTREC se confrunta de multi ani cu problema turismului "la negru" si care reprezinta 40-50% din totalul veniturilor inregistrate in agroturism.

Derogari pentru aplicarea normelor

Presedinta de onoare a ANTREC, Marilena Stoian, ne-a declarat ieri ca prima problema a introducerii noilor norme europene in ceea ce priveste dotarea bucatariilor o reprezinta faptul ca proprietarii de pensiuni nu au fost anuntati din timp despre aceste reglementari.
"Nimeni nu a stiut despre aceste reglementari sanitar-veterinare. ßi nici de taxele impuse de ANSVSA. Pana acum, aceasta ramura s-a dezvoltat tocmai datorita absentei unor constrangeri, taxe, impozite, norme", ne-a explicat Marilena Stoian. "Aceste reglementari anuntate peste noapte nu vor avea ca efect decat renuntarea la practicarea unui astfel de turism a celor care inchiriau doar de cateva ori pe an si doar una-doua camere. Altii vor incerca sa faca turism rural la negru", a opinat Stoian, care a mai spus ca poate ar fi fost bine sa exista o perioada de derogari privind implementarea acestor norme, asa cum se practica si in alte sectoare de activitate.
Mai trebuie spus ca ANTREC are filiale in aproape toate judetele tarii si numara 3.000 de membri, infiintand in decursul anilor pensiuni turistice si agroturistice in peste 800 de sate romanesti.