Statul roman si-a propus sa-si diminueze cat mai mult gradul de implicare in plata drepturilor banesti catre segmentul tot mai mare din populatie constituit de pensionari.
In acest sens, legislatia romaneasca, armonizata cu cea europeana, va introduce, treptat, o diminuare a contributiilor obligatorii ale angajatorilor si angajatilor la constituirea fondului de stat pentru plata pensiilor, in favoarea sectorului asigurarilor sociale private.
La ora actuala, normele metodologice privind aplicarea legislatiei referitoare la constituirea fondurilor private de pensii este asteptata sa fie publicata in Monitorul Oficial. Cu toate ca nu au intrat inca in vigoare normativele privitoare la pensiile private, aceste produse financiare au aparut deja in Romania, unele de mai multi ani, insa mai mult sub forma unor asigurari de viata.
Piata inca in dezvoltare a pensiilor private din Romania arata ca fenomenul concurential in acest sector este inca intr-o faza incipienta, insa el va demara odata cu intrarea in vigoare a tuturor reglementarilor legale din acest domeniu.
In Bihor mai multe sucursale ale unor institutii financiare se afla in plina pregatire a strategiei de abordare a pietei. Printre acestea se remarca in mod deosebit companiile de asigurari.
In general, in cazul societatilor de asigurari, contractul pentru pensie privata poate fi incheiat pentru 10 sau 20 de ani, plata contributiei se poate face de regula semestrial sau anual, insa titularul contractului poate sa se retraga si dupa numai 5-7 ani. In functie de contributia periodica stabilita, fondul rezultat se poate cifra la valori mai mici sau mai mari, posibilitatile de plata a pensiei private dupa varsta de 60 de ani la femei si de 65 de ani la barbati putandu-se face fie lunar, fie intr-o singura transa, fie prin alte modalitati alese de asigurat.