Cei mai fericiti dintre pensionari par sa fie cei din magistratura, cei de la Curtea de Conturi si din aviatia civila. Numai in judetul Dolj sunt 25 de astfel de persoane, cu pensii intre 10.000 si 15.500 de lei pe luna.

Legea unitara a pensiilor ar fi actul prin care pensiile de care beneficiaza anumite categorii socio-profesionale in urma legilor speciale ar urma sa fie reduse la un nivel "decent", comparabil cu restul pensiilor din sistemul public bugetar. Aceasta este concluzia declaratiilor directorului Casei Judetene de Pensii Dolj, Daniel Baciu, prezent sambata la o conferinta de presa. Potrivit acestuia, din cei aproximativ 5,8 milioane de pensionari din Romania, 5,6 sunt "prinsi" in sistemul public de pensii. O diferenta de circa 180.000 de persoane beneficiaza de pensii calculate in baza prevederilor unor legi speciale si ajung astfel sa incaseze lunar pensii, in unele cazuri mai mari decat salariile pe care le aveau ca angajati. De exemplu, in judetul Dolj, 25 de persoane au pensii lunare brute de peste 10.000 de lei. Cinci dintre acestea sunt fosti angajati in aviatia civila, iar restul, magistrati sau fosti angajati ai Curtii de Conturi. Majoritatea acestor pensii sunt de 15.500 de lei pe luna. "Avem in jur de 25 de pensii care depasesc 10.000 de lei pe luna si toate in urma acestor legi speciale. Va dau un exemplu la aviatori: in ultima luna, inainte de pensionare, li se pun tot felul de sporuri, de ore de zbor, astfel incat, atunci cand se aplica acel procent de 80% pentru calcularea pensiei, iese practic o pensie mai mare decat salariul", a explicat directorul Daniel Baciu.
Procentul de 80% aplicat ultimului venit lunar ca angajat pentru calcularea pensiei este prevazut, potrivit directorului Casei Judetene de Pensii, in Legile speciale nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, Legea nr. 567/2004 privind personalul auxiliar al instantelor si parchetelor de pe langa acestea, Legea nr. 96/2006 privind statutul deputatilor si senatorilor, Legea nr. 223/2007 si intr-o lege privind organizarea Curtii de Conturi, nr. 271/2008. "Va dati seama ce diferenta, cate discrepante sunt intre modul de recalculare a pensiilor din sistemul public si modul de calculare din aceste cinci legi speciale? De-asta avem pensii din acelea de apar pe la televizor, de 470 de milioane de lei in bani vechi", a spus Baciu. Directorul Casei de Pensii a explicat ca Legea unitara a pensiilor nu vizeaza personalul din Armata si din Politie. "Am auzit in ultimul timp si vreau sa mentionez ca sunt niste neadevaruri cele spuse despre personalul din Armata si din Ministerul Administratiei si Internelor. Aceste categorii de salariati fac parte din niste sisteme paralele de pensii la care contribuie, nu din sistemul public de pensii. Nu este cazul lor", a adaugat Daniel Baciu.
Mai trebuie precizat ca, desi magistratii, aviatorii sau fostii angajati ai Curtii de Conturi au, in prezent, pensii din categoria "peste 100 de milioane de lei vechi pe luna", iar Legea unitara a pensiilor incearca sa impuna principiul contributivitatii la calcularea pensiilor, aceste categorii socio-profesionale vor fi cele care vor avea cele mai mari pensii si in cazul in care proiectul de lege este adoptat. "Aceste categorii, pe legea noua, se afla tot in varful piramidei. Ei oricum vor iesi cu o pensie mai mare decat restul categoriilor sociale, dar nu vor mai incasa 15.000 de lei luna", a spus Baciu.