Dobanda datorata pentru neachitarea la scadenta a impozitelor, a taxelor si a oricaror contributii la bugetul general consolidat a fost inlocuita de la 1 ianuarie cu majorarea de intarziere, se arata intr-un comunicat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). Potrivit comunicatului, majorarile de intarziere se calculeaza pentru fiecare zi de intarziere incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate, inclusiv.
Mai mult, de la 1 ianuarie 2006, nivelul majorarii de intarziere este de 0,1% pentru fiecare zi de intarziere si poate fi modificat prin legile bugetare anuale. Aceasta prevedere este continuta in Legea nr. 210/ 2005 privind aprobarea Ordonantei nr. 20/2005 pentru modificarea si completarea Ordonantei nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala.
Totodata, trebuie spus ca de la 1 ianuarie nu se mai percepe penalitatea de intarziere de 0,6% pentru fiecare luna si/sau fractiune de luna de intarziere la plata obligatiilor fiscale. In schimb, va fi aplicat acest 0,1% pentru fiecare zi de intarziere de la expirarea termenului de plata.
De remarcat ca daca organele fiscale nu restituie sau nu ramburseaza sumele cuvenite contribuabililor, in termenul prevazut de lege, vor trebui sa plateasca la randul lor majorari de intarziere. Potrivit comunicatului ANAF, Fiscul va plati contribuabililor "acelasi nivel al majorarii de intarziere" cu cel pe care-l solicita. (Simona Dobre)