Autoritatile doljene nu mai au bani pentru salariile profesorilor din invatamantul preuniversitar. Bugetul alocat pana la sfarsitul anului a fost epuizat, astfel ca singura solutie a ramas sursa interna de finantare: se vor lua bani de la localitati bogate si se vor redistribui la cele sarace.
Ca sa faca rost de 200 de miliarde de lei vechi, cat reprezinta plata salariilor dascalilor pe luna octombrie, si sa rezolve situatia, Consiliul Judetean Dolj a convocat pentru astazi o sedinta extraordinara. "De la inceputul anului 2006 am stiut ca nu ne ajung banii pentru cadrele didactice si am inceput sa bombardam Ministerul Finantelor cu solicitari in acest sens. De fiecare data, ca o solutie de iesire din impas, s-a luat din trimestrul urmator si s-a adus in trimestrul in care mai era nevoie de bani. Am ajuns in trimestrul patru, cand nu mai exista fonduri, si acum avem nevoie de 200 de miliarde de lei. Pentru ca nu s-au aprobat banii necesari in sedinta de guvern ne aflam in situatia de a gasi resurse interne. Facem o sedinta extraordinara luni (astazi - n.r.) si, conform legii, luam de la localitatile carora le prisosesc banii si dam la 47 de localitati sumele necesare, ca sa asigure salariile pe luna octombrie", a declarat Ion Prioteasa, presedintele Consiliului Judetean Dolj. Sindicalistii doljeni spera sa nu apara probleme cu salariile pe luna octombrie. "Noi si asa suntem in negocieri pentru majorarea salariilor, asa ca speram sa nu avem parte de surprize", a declarat Constantin Rada, liderul Sindicatului Liber din Invatamant, filiala Dolj.
Prima de vacanta pentru profesori, scoasa de pe lista guvernului
Surprize pentru cadrele didactice ar putea aparea insa o data cu anuntarea oficiala a sumelor alocate pentru primele de vacanta. Anul acesta va fi pentru prima data cand angajatii statului vor primi bani suplimentari pentru concediu. Guvernul da 500 de milioane de euro pentru primele de vacanta ale bugetarilor. Sumele variaza in functie de vechime, grad si postul ocupat. Cei mai multi bani ii va primi Ministerul de Interne, respectiv 28 de milioane de euro. Ministerul Educatiei este Cenusareasa guvernului: nu primeste nimic. Vestea ii nemultumeste pe sindicalistii doljeni din educatie. "Nu am aflat nimic pana acum, probabil ca s-a anuntat recent, dar informatia nu este de bun augur. Nu avem nimic cu alte ministere, cum sunt Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Apararii si altele, dar Educatia nu poate fi lasata fara prime de vacanta. Asteptam sa vedem ce se va intampla, dar nu vom lasa lucrurile asa", a precizat liderul FSLI Dolj, Constantin Rada.
Spre exemplu, Ministerul de Finante va aloca pentru prime de vacanta peste zece milioane de euro. In aceste conditii, la cei 28.000 de angajati din toata tara, fiecare angajat se poate alege cu o prima de 1.200 de lei. Vor fi cazuri in care primele vor fi ceva mai consistente. Un bugetar cu o functie mai mare ar putea primi, inainte de concediu, si 5.000 de lei.