Ziarul Financiar : Cat de mare e pretul benzinei raportat la venitul zilnic al romanilor

Benzina vanduta in Romania nu este cea mai scumpa din lume, dar romanii dau aproximativ un sfert din venitul mediu zilnic pentru un galon de benzina (3,7 litri), masura uzuala a combusti¬bilului, in timp ce norvegienii platesc cel mai mare pret, dar ponderea este de doar 3,6%, potrivit unui top alcatuit de Bloomberg.
Astfel, Romania se situeaza pe locul 34 din 55 in topul pretului benzinei, intre Singapore si Chile, cu 6,59 dolari pe galon sau 1,78 dolari pe litru (6,1 lei pe litru).
Raportat la venitul mediu zilnic al romanilor, si anume 26 dolari, adica 546 dolari lunar (1.800 lei), pretul benzinei plaseaza Romania pe locul 7, conform Bloomberg. Conform INS, salariul mediu lunar net in Romania a fost in martie 2012 de 1.543 de lei.
Cea mai scumpa benzina din lume se gaseste in Norvegia, unde soferii platesc in medie 9,69 dolari pe galon (sau 8.9 lei pe litru), dar impactul asupra venitului zilnic este de doar 3,6%. Venitul mediu zilnic al unui norvegian este de 270 dolari, sau 5.670 dolari pe luna.
O particularitate a Norvegiei este faptul ca desi este unul dintre marii producatori de petrol, benzina ramane scumpa.
Acest fapt se explica prin politica autoritatilor norvegiene, care in loc sa subventioneze benzina la pompa, folosesc profitul din petrol pentru servicii cum ar fi educatie gratuita sau pentru proiecte de infrastructura, compania petroliera locala fiind de stat.
Pe locul doi se gaseste Danemarca, unde un galon de benzina costa 9,37 dolari (5,3% din venitul zilnic), urmata de Italia, cu un pret de 9,35 dolari per galon (9,1% din venitul zilnic).
Cea mai ieftina benzina se gaseste in Vene¬zuela, cu 0,09 dolari pe galon (0,3% din venitul zilnic), dupa care urmeaza Arabia Saudita cu 0,61 dolari pe galon si Kuweit cu 0,88 dolari pe galon.
Benzina din Venezuela ramane cea mai ieftina din lume deoarece autoritatile o subventioneaza puternic.
Chiar daca venezuelenii au un venit mediu zilnic de 28 dolari, un galon de benzina consuma cam 0,3% din acest venit. Ultima data cand autoritatile au incercat sa reduca subventia pentru benzina, in 1989, venezuelenii s-au revoltat si au iesit in strada, lasand in urma sute de morti.
Intr-un top al tarilor cu cele mai mari rezerve de petrol publicat recent de Business Insider, Venezuela se clasa pe locul 2, cu rezerve de 211 miliarde de barili de petrol, extractie de 2,47 milioane barili pe zi si o estimare ca petrolul se va consuma in urmatorii 234,1 ani.
Topul e condus de Arabia Saudita, cu rezerve de 265 miliarde barili si extractie de 11,75 milioane barili pe zi. Se estimeaza ca petrolul Arabiei Saudite se va consuma in urmatorii 72,4 ani.