Comentariu pe blogul QuadroQ : Pretul benzinei

De cateva zile circula pe internet o mare miscare mare. Oamenii sunt de-a dreptul revoltati (ce-i drept, am vazut asta si la televizor) ca s-a scumpit (iar) benzina. Au facut proteste in benzinarii, au cumparat ca niste neamuri proaste (ca doar asta suntem) benzina de 10-20 de bani, doar ca sa faca paguba/pierdere de timp. Acum se muta revolutia pe internet si mesajul e clar: in zilele de nu-stiu-cat, nimeni sa nu cumpere benzina.
Bine mai. Pozitia mea e urmatoarea: daca nu-ti convine pretul, ca orice bun si serviciu, nu-l cumperi. Daca nu ti-l permiti, cu atat mai mult. Mi-as dori sincer sa merg si eu la un SPA, sa ma mangaie o thailandeza pe buca dreapta, sa ma arunc in piscina si cand ies, barmanul sa-mi aduca un cocktail... daa nu-mi permit... asta e. Nimeni nu este obligat sa cumpere benzina. Decat ceilalti hoti, mai mari, care umfla preturile la produse justificand cresterea pretului la combustibil. Aia is si obligati, dar le si convine, sau cel mult se scot ei cumva. Utilizatorii obisnuiti nu sunt de fapt obligati sa cumpere benzina (n.r. cand zic benzina discutia e aceeasi si pentru motorina sau GPL... etc).

Lectia de economie:

1. Pretul contine niste factori locali si niste factori internationali
2. Orice produs/serviciu poate fi oricat de scump atata timp cat nu exista o autoritate sa ii reglementeze pretul. Combustibilii pentru transporturi nu sunt reglementati
3. Oricine are dreptul sa cumpere de unde vrea sau sa nu cumpere deloc. Romanii, impreuna cu fratii de pestre Prut, sunt iscusiti in a face contrabanda cu orice, asa ca fiti creativi.
4. Orice firma care duce lipsa de clientela are un profit in scadere, sau poate chiar trece la pierderi si faliment. Dar asta trebuie sa tina de clientii reali, nu de campaniile de pe net.
5. Exista alternative mult mai ieftine la mersul cu masina: transportul in comun si bicicleta. Aruncati un ochi prin Europa sa vedeti cum sta treaba de fapt
Concluzia: Go fuck yourselfes hateri. Inca nu s-a inteles deloc libertatea asta pe care ne-am dorit-o. Daca era socialism, statul trebuia sa le dea la toti combustibil, de asta le dadea cu portia, acum ca fiecare-si ia pe barba lui, tot nu-i bine, ca n-au bani sa-si ia. La munca baaa!!! Si din partea mea sa se faca litrul de benzina si motorina cat pachetul de tigari, ca mersul pe jos scoate fumul din plamani!