Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) critica Banca Centrala pentru mentinerea interdictiei achizitionarii de valuta fara precizarea expresa a destinatiei acesteia de catre persoanele juridice romane.
“O atare masura este, cel putin in spirit, contrara principiului liberei circulatii a capitalurilor si priveaza piata valutara interna de o extrem de utila - in conditiile actuale - contrapondere a presiunilor existente in sensul aprecierii nominale a monedei nationale“, se arata intr-un comunicat al AOAR. Oamenii de afaceri
sustin ca, prin mentinerea obligativitatii declararii destinatiei valutei cumparate, Banca Nationala exclude implicit posibilitatea acumularii de capital, mai ales de catre agentii economici. Oficialii Asociatiei Oamenilor de Afaceri Romani tin sa mentioneze ca BNR nu are nici o ratiune pentru care mentine in vigoare aceasta precizare. Reprezentantii AOAR se intreaba retoric “cum este posibila realizarea de operatiuni de asigurare a cursului (atat de recomandate de reprezentantii BNR in ultimele zile) de catre agentii economici romani, in contextul unor astfel de masuri (si al costului de tranzactionare extrem de ridicat)“.
Totodata, comunitatea oamenilor de afaceri romani arata ca Asociatia a intervenit in permanenta pe langa Banca Nationala pentru renuntarea la aceasta prevedere a regulamentului valutar, primind de fiecare data asigurari ca se depun diligentele necesare pentru reglementarea situatiei.
Oamenii de afaceri romani cred ca BNR, in contextul liberalizarii contului de capital, ar trebui sa acorde aceeasi importanta masurilor ce ii privesc pe nerezidenti, cat si pe investitorii autohtoni.