Cu toate ca solicita masuri de stimulare pentru incadrarea in munca a absolventilor de invatamant sau a persoanelor defavorizate, aproape jumatate din numarul angajatorilor "uita" sa-si ia banii cuveniti de la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca.
In conformitate cu Legea nr. 76/2002, art. 85, angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata someri in varsta de peste 45 de ani sau someri intretinatori unici de familii primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata din aceasta categorie, un salariu minim brut pe tara. Potrivit art. 80 din aceeasi lege, angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi ai unor institutii de invatamant primesc, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare absolvent, o suma lunara echivalenta cu cel putin un salariu minim brut pe tara. Angajatorii trebuie insa sa pastreze locul de munca pentru o perioada de minimum trei ani (pentru art. 80), respectiv doi ani (pentru art. 85).
Zeci de agenti economici nu au solicitat nici macar o data banii
O parte dintre cei care beneficiaza de aceste subventii nu mentin raporturile de munca si trebuie sa returneze sumele primite, pentru care se percepe si dobanda (echivalenta cu dobanda de referinta a BNR de la data la care a incetat contractul).
Marea problema cu care se confrunta Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Dolj nu este insa aceasta. "Agentii economici care au cerut subventii in 2004, 2005 si 2006 nu vin sa solicite sumele angajate. Astfel, apar diferente intre sumele angajate si cele solicitate", a declarat Daniela Neagoe, director executiv adjunct al AJOFM Dolj.
Potrivit acesteia, in cazul firmelor care au angajat subventii in 2004 si 2005, aproape jumatate au cel putin o luna in care sa fi uitat sa-si solicite subventia. "Sunt zeci de cazuri in care agentii economici nu au solicitat nici macar o data banii", a adaugat Neagoe.
"Daca nu-i doresc, trebuie sa ne comunice"
Potrivit informatiilor primite de la AJOFM Dolj, in cazul sumelor care au fost angajate in 2006, banii sunt stornati (a rectifica o inregistrare contabila) si angajati in alta parte. "Pentru luna pentru care angajatorii nu depun documentele pana la expirarea termenului prevazut de lege pentru depunerea declaratiei lunare privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiunilor de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj aferente lunii respective masurile stimulative nu se mai acorda", a spus Daniela Neagoe. Aceeasi regula se aplica si in cazul societatilor care completeaza eronat documentatia necesara. "In cazul banilor contractati in 2004 si 2005, conform legii, AJOFM trebuie sa astepte trei ani sa returneze banii. Daca nu-i doresc, trebuie sa ne comunice. Le-am trimis deja informari in acest sens", a spus directorul executiv adjunct al AJOFM Dolj.
Potrivit informatiilor primite de la reprezentantii AJOFM Dolj, doua dintre potentialele motive pentru care acestia nu mai solicita primirea subventiei sunt birocratia (lunar trebuie sa depuna o anumita documentatie) si poate si lipsa de interes. "Am avut cazuri in care patronii au desemnat pe cineva sa se ocupe de solicitarea banilor, insa aceasta persoana nu a solicitat nici macar o luna", a adaugat Daniela Neagoe. Oricum, potrivit acesteia, pe viitor, AJOFM Dolj va fi mai atenta la aceste firme catalogate de Neagoe drept "neserioase".
Angajatii "demisioneaza" la finalul subventiei
Potrivit informatiilor primite de la reprezentantii AJOFM Dolj, in multe cazuri, in momentul in care expira perioada pe care angajatorii primesc subventia, angajatii isi dau demisia. Angajatorii pot primi subventii in continuare, insa nu la angajarea acelorasi persoane.