Cu cat ne apropiem mai mult de integrarea in Uniunea Europeana, cu atat ingrijorarea firmelor romanesti creste.

Desi pentru anul 2006 previziunile sunt preponderent optimiste in ceea ce priveste cifra de afaceri, vanzarile, numarul de angajati, nivelul de investitii si climatul de afaceri, procentual increderea companiilor romanesti a scazut fata de anul 2004.

Explicatia: schimbarile legislative frecvente, indeosebi in domeniul fiscal, dar si contextul economic global (cresterea pretului barilului de petrol etc.).

Concurenta straina sperie

Derulat in perioada septembrie - octombrie 2005, Sondajul Economic European (European Economic Survey, EES 2006), constituit pe baza raspunsurilor trimise de 23 de tari ale UE alaturi de Bulgaria, Croatia, Romania si Turcia, arata ca pentru Bulgaria si Romania, tari in curs de aderare, previziunile sunt in general mai optimiste in 2006 fata de 2005. Totusi, teama de o concurenta mai puternica, determinata de intrarea firmelor straine pe piata romaneasca, face ca multe companii romanesti sa aiba mai putina incredere in climatul de afaceri.

Si increderea firmelor bucurestene fata de climatul economic general s-a deteriorat, pentru anul 2005 doar 42,9% dintre acestea considerand ca evolueaza intr-un mediu economic favorabil, fata de 48,3% in 2004.

Previziunile pentru 2006 sunt si ele mai prudente, 65,9% dintre firmele chestionate anticipand ca mediul economic va evolua favorabil in anul viitor, fata de 69% in 2005.

Explicatia acestei asteptari prudente este legata, conform sondajului, atat de modificarile legislative succesive de la inceputul acestui an, care au determinat schimbarea conditiilor initiale ale prognozelor facute in 2004, cat si de masurile anuntate pentru anul 2006, indeosebi in domeniul fiscal.

Cifra de afaceri scazuta in productie

Chestionate asupra asteptarilor privind cifra de afaceri pe 2006, 85,5% dintre companiile bucurestene din domeniul serviciilor prevad pentru anul viitor o evolutie ascendenta. Optimismul continua sa predomine si in randul firmelor bucurestene din domeniul productiei, 90% dintre acestea fiind increzatoare in majorarea cifrei lor de afaceri in anul 2006, nivel similar cu cel inregistrat in anul 2005 (90,5%).

Cu toate acestea, anul 2005 nu a fost prea bun pentru companiile romanesti, in ciuda previziunilor favorabile de anul trecut. Pentru activitatea de productie, regresul este evident, doar 60% dintre firmele producatoare din Bucuresti inregistrand o crestere a cifrei de afaceri, fata de 81% in 2004.

Investitii scazute

Si la capitolul investitii stam destul de prost. Numarul firmelor care au consemnat anul acesta o crestere a investitiilor este cu doar trei procente mai mare fata de cel din 2004 (58,7% fata de 55,2%). Cresterea investitiilor este mai mare in cazul firmelor din sectorul serviciilor, 59,7% dintre ele punctand la acest capitol, fata de 51,4% anul precedent. Totusi, pentru anul 2006, firmele cu activitate in servicii sunt pesimiste in ceea ce priveste investitiile, doar 64,5% anuntand imbunatatiri, fata de 73% in 2005.

Ceva mai optimiste sunt companiile din productie - 76,7% dintre ele cred ca anul viitor vor investi mai mult, fata de 64,5%, anul acesta.

Orientarea catre consumul local

Estimarile firmelor bucurestene fata de evolutia vanzarilor lor pe piata interna in anul 2006 indica orientarea preponderenta a acestora catre consumatorii locali. Faptul se justifica atat prin orientarea excesiva catre consum a economiei, cat si prin probleme de competitivitate pe care le implica orientarea catre export a vanzarilor.

Mai multe locuri de munca

Sondajul economic european arata ca cele mai mari cresteri ale previziunilor asupra crearii locurilor de munca sunt asteptate in Finlanda, Grecia, Cipru, Malta si Romania. Conform raportului, 40% dintre firmele romanesti nu prevad nici o modificare a numarului locurilor de munca, in 2006. Asteptarile sunt diferite insa pentru firmele din sectorul productiv si cele din servicii. Aproximaativ 50% dintre firmele din sectorul serviciilor afirma ca forta de munca nu va suferi modificari, fata de numai 335 dintre firmele din productie.