Patronatele din turism estimeaza ca nu se vor scumpi tarifele in 2007. Desi s-a luat in calcul si graficul de scumpiri anuntat de Guvern pentru gaze, curent electric si combustibili, patronii din turism spun ca aceste majorari nu se vor regasi in tarifele turistice. Mai mult, patronatele estimeaza pentru anul viitor o crestere a numarului de vacante in strainatate efectuate de romani cu aproximativ 20%, in timp ce sejururile din tara se vor mentine la nivelul acestui an. ßi asta avand in vedere ca aderarea la UE va stimula excursiile in alte tari in dauna celor interne.

Aderarea Romaniei la UE si eliminarea restrictiilor de calatorie in spatiul comunitar vor impulsiona si mai mult plecarile romanilor in strainatate, arata reprezentantii Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR). Pe de alta parte insa, acestia sustin ca s-ar putea sa asistam la o crestere a sosirilor de turisti din UE.
Estimarile Patronatului Asociatiilor Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) arata ca turismul pe Litoral va inregistra la anul o crestere de aproximativ 5-8% fata de 2006. Acestia precizeaza ca in 2007 marii touroperatori francezi vor reveni pe piata romaneasca cu un concept de club de vacanta. O majorare semnificativa, de 20-30%, se va inregistra si in cazul turismului din Delta Dunarii, care isi revine puternic dupa gripa aviara. In ceea ce priveste circuitele, numarul de clienti straini se va majora cu 10-15%, insa calitatea soselelor si a drumurilor este un impediment intr-o crestere mai mare.
In cazul statiunilor balneare, cresterea va fi de 15-20%. Investitiile in acest sector au atins in 2006 cifra de 150 de milioane de euro, a precizat secretarul general al Organizatiei Patronatelor din Turismul Balnear, Rodica Pencea.
Pe segmentul de calatorii in strainatate, cea mai mare crestere va fi consemnata anul viitor la zborurile charter, unde numarul de clienti va avansa cu 35% fata de 2006. Reprezentantii ANAT mai arata ca pretul mediu pe bilet va scadea din cauza aparitiei zborurilor low-cost si vor creste rezervarile online realizate de clientii individuali. Turismul de evenimente va consemna si el un trend ascendent, avansul ajungand la 50-80%, ca urmare a interesului companiilor si institutiilor din diverse domenii de a organiza conferinte in Romania.

Calitatea serviciilor, buba turismului romanesc

Referitor la aderarea Romaniei la UE, reprezentantii patronatelor au mai spus ca acest moment aduce noi oportunitati turismului romanesc, mai ales in domeniul fondurilor care pot fi accesate pentru investitii. Totusi, autoritatile si companiile din domeniu precizeaza ca sectorul trebuie sa rezolve o serie de probleme, cum sunt lipsa infrastructurii, a resurselor umane si a calitatii serviciilor. Potrivit secretarului general al Federatiei Industriei Hoteliere, Mihai Rajnita, comparativ cu tarile vecine la care ne raportam, suntem "la piciorul broastei" ca numar de turisti si servicii. Acesta a mai aratat ca multe hoteluri lucreaza acum sub limita de profitabilitate si vor fi inchise, iar marii touroperatori europeni vor face concurenta serioasa agentiilor de turism locale.