Reportaj B365.realitatea.net: Draga domn’ primar Oprescu (Autor: Catalin Doscas)
Ti-am vizitat pasajul Basarab facut din bani publici pe care ti-ai pus numele si cu care defilezi de vreo jumatate de an prin presa. O structura impresionanta, n-am ce spune, mai ales ca dincolo de asta este si o suma, tot impresionanta, mulsa din bugetul local. Ti-am vazut si electoratul pe care il tintesti la alegerile din vara viitoare care, transformat in grup de turisti japonezi cu aparate foto in loc de ochi, orbecaia sub soarele arzator.
Eu unul am ajuns relativ tarziu acolo, spre dupa-amiza, cand erau deja peste 30 de grade trecute peste zero. Cu toate ca auzisem ca o sa fie chermeza de dimineata, am preferat sa dorm cateva ore in plus, asa cum face de regula populatia activa, sambata dimineata cand e zi libera. Da, populatia activa. Adica aia care pleaca de-acasa dimineata si se intorc seara, si care o sa se foloseasca de noul pasaj in drum spre si dinspre serviciu, ca doar lor li se adreseaza, nu? Ei au preferat sa ajunga mai tarziu. Si-asa era prea multa presa si mult prea multa panglica inaugurala de care riscam sa ne impiedicam. Am salutat ideea de a monta cateva corturi cu racoritoare si bere, dintr-o suta intr-o suta de metri, locuri probabil date pe pile, ca de vreo licitatie n-am auzit. Doar asta ne e specificul si era culmea sa fi fost altfel.
De altfel, cum suntem o rasa obedienta fata de cei din Vest, nu am putut sa nu remarc steagurile Italiei si Spaniei, ridicate in semn de ofranda constructorilor. Nimic mai normal, in conditiile in care pe mai toate lucrarile de infrastructura de la ei, ridicate de palmele pline de bataturi ale romanilor goniti din tara, flutura tricolorul la inaugurare.
Mi-au placut foarte mult si vulturii de pe panourile fonoabsorbante, montate la iesirea dinspre Banu Manta. Dincolo de protejarea pasarilor care risca sa se izbeasca in zbor, eu i-am tradus ca fiind cu mesaj subliminal destinat celor care inca n-au inteles ca pentru a controla o capitala trebuie sa ai cioc lung, ascutit si coroiat, sa ai gheare tari si sa te hranesti din cand in cand si cu starvuri. Sper totusi sa ma fi inselat.
In final, domn’ primar, tin sa-ti multumesc ca l-am auzit si pe Brenciu cantand. La un moment dat behaia "Like a Virgin" in parcarea de la Careffour, spre satisfactia sufleteasca a broastelor din Dambovita. N-am avut curiozitatea sa stau s-astept pana la final. Insa sunt ferm convins ca la sfarsitul concertului a impartit autografe pe lipii de shaorma si pe furouri mancate de molii.
Cu deosebita consideratie,
Catalin Doscas - bucurestean prin adoptie