Oystein Hovdkinn, Ambasadorul Regatului Norvegiei la Bucuresti, evalueaza pozitiv relatiile economice dintre Norvegia si Romania. In prezent, sunt peste cincizeci de companii norvegiene care desfasoara activitati in Romania. Domeniile acestora de activitate variaza de la sectorul maritim si constructia de nave, la procesarea alimentelor, IT, inginerie, cartografiere digitala, imobiliare si altele. Companiile norvegiene sunt interesate de oportunitati comerciale si de investitii in Romania, in ciuda crizei economice si financiare din Europa si din restul lumii. Interesul comunitatii de afaceri din Norvegia de a face comert si investitii in Romania este bazat pe nivelul relativ inalt de educatie din Romania, pe raportul foarte bun pret - calitate al fortei de munca si pe faptul ca Romania este membra a Uniunii Europene si, implicit, a pietei interne, care include si Norvegia. Norvegienii se bucura de libertatea comertului, iar oamenii si serviciile pot circula liber intre Norvegia si Romania.
Faptul ca Romania a devenit, din 2007, membra si a Acordului Spatiul Economic European (SEE) constituie un atu in relatiile economice dintre Romania si Norvegia. Ca urmare a aderarii la SEE, Romania beneficiaza de o contributie financiara substantiala din partea tarilor EFTA - EEA, respectiv Norvegia, Islanda si Liechtenstein, in valoare de 98,5 milioane de euro pe perioada 2009 - 2011, pentru dezvoltarea de proiecte intr-o serie de sectoare prioritare: mediu, energie, dezvoltarea resurselor umane, productie sustenabila, sanatate si protectia copilului, conservarea patrimoniului cultural.
Asistenta financiara este canalizata prin doua programe, Mecanismul Financiar Spatiul Economic European (Granturile SEE) si Programul Norvegian de Cooperare cu Romania (Granturile norvegiene), aportul Norvegiei reprezentind circa 98% din totalul fondurilor. Prin intermediul celor doua mecanisme financiare s-a creat o noua platforma ce stimuleaza dezvoltarea de parteneriate intre entitati din Norvegia si din Romania, atat din randul companiilor, cat si din sectorul public, al institutiilor academice si al organizatiilor neguvernamentale. Toate acestea conduc implicit la intarirea, si pe viitor, a cooperarii dintre cele doua tari, atat in domeniul economic, cat si in alte sectoare.
Schimburile comerciale intre Norvegia si Romania se cifreaza la aproximativ 300 de milioane de Euro, reprezentand circa 0,17% din schimburile comerciale totale ale Norvegiei in 2008.
Importurile din Romania au reprezentat 0,32% din totalul importurilor efectuate de Norvegia in 2008, mare parte a acestora reprezentand nave, echipamente electrice si textile. In ceea ce priveste exporturile catre Romania, principalele articole sunt masinile si utilajele, cuprul si produsele din cupru, pestele si fructele de mare. Romania este o tara care in relatia cu Norvegia inregistreaza un surplus, in mare parte datorita navelor construite in Romania si exportate apoi in Norvegia. Romania are un potential major, indeosebi in ceea ce priveste domeniul agricol, sectorul hidroenergetic si resursele umane calificate
Norvegienii sunt interesati de domeniile in care ei au competente deosebite si experienta relevanta, cum ar fi sectorul energetic. Romania are inca 50% din potentialul hidroelectric neexploatat, iar companiile norvegiene sunt foarte interesate sa dezvolte proiecte, impreuna cu parteneri romani, pentru a exploata aceste mari rezerve energetice inca nefolosite in Romania. Alaturi de sectorul energetic traditional, se remarca interesul companiilor norvegiene pentru a explora oportunitati de investitii in energiile regenerabile, precum energia eoliana, solara, biomasa. Totodata sectorul de mediu prezinta un interes major pentru Norvegia, spre exemplu gestionarea deseurilor si altele.
Mesajul ambasadorului Oystein Hovdkinn catre partenerii economici romani: "Sa fie deschisi si sinceri si sa caute cooperarea cu firmele norvegiene in sectoarele in care Norvegia are competente deosebite - energie, sectorul maritim, constructii navale, mediu, ca sa mentionez doar patru domenii in care Norvegia detine avantaje competitive. In acelasi timp, sa fie atenti la viitoarele oportunitati de a dezvolta proiecte, inclusiv in cooperare cu parteneri norvegieni, prin intermediul unei urmatoare runde de finantare oferite de cele trei tari EFTA - EEA, Norvegia, Islanda si Liechtenstein, pe o noua perioada, 2009-2014".