Operatorii de transport rutier public vor primi licenta necesara doar daca indeplinesc o serie de conditii, precum posesia a 9.000 de euro pentru primul autovechiul si de 5.000 de euro pentru fiecare dintre celelalte autovehicule, a decis Guvernul printr-o ordonanta de urgenta.
Prevederile generale ale actului normativ, aprobat recent, nu se aplica in cazul transporturilor rutiere efectuate cu vehicule de marfa, a caror masa totala maxima autorizata nu depaseste 3,5 tone, cu vehicule pentru maximum noua persoane, inclusiv soferul sau cu vehicule ale institutiilor din sistemul national de aparare.
De asemenea, nu se aplica in transporturile cu vehicule specializate pentru utilitati, telefonie, radio sau TV, cu vehicule pentru situatii de urgenta, servicii medicale, precum si in cazul tractoarelor utilizate exclusiv pentru lucrari agricole si forestiere. Ordonanta de urgenta stabileste ca fapta de a calatori fara legitimatie de calatorie se sanctioneaza cu amenda de la 100 de lei (un milion de lei vechi) la 300 de lei (trei milioane de lei vechi).