Dupa ce pretul titeiului a tot crescut in ultimele luni, atingand chiar cote istorice, ministrii OPEC (organizatia tarilor producatoare de petrol) prognozeaza scaderea pretului. Astfel ca, dupa ce a doborat record dupa record, pretul barilului de titei se afla de trei zile in scadere, iar tendinta va continua, spun expertii OPEC, citati de Deutsche Welle.
Este deja a treia zi in care pretul petrolului se mentine cu cinci dolari mai mic fata de inceputul saptamanii trecute, cand un baril era cotat la peste 55 de dolari.
Totodata, expertii apreciaza ca printre motivele stoparii cresterii pretului petrolului se afla atat cresterea stocurilor de titei in Statele Unite, cat si cresterea dobanzii de referinta a Bancii Centrale chineze.
Cu toate previziunile expertilor OPEC, s-ar parea ca situatia se inrautateste iar. Si asta pentru ca pretul petrolului a crescut ieri in Asia dupa anuntarea unei greve nelimitate incepand cu 16 noiembrie in Nigeria, in sectorul petrolier, si dupa paralizia rafinariilor din Kuweit din cauza unei pene de electricitate, potrivit AFP.
Astfel ca, ieri-dimineata, barilul de petrol light sweet crude (planuit pentru livrare in decembrie) a crescut cu 20 de centi, la 51,96 de dolari, fata de 51,76 de dolari la inchiderea de vineri a bursei newyorkeze. Anterior cotatia atinsese 52,33 de dolari.
In vara acestui an, organizatia tarilor producatoare de petrol a decis sa creasca plafonul productiei de titei cu doua milioane de barili pe zi.
Asta, in incercarea de a mai redresa un pic lucrurile pentru a stopa cresterea pretului. Expertii OPEC s-au inselat atunci pentru ca pretul titeiului a continuat sa creasca, chiar si in pofida acestei suplimentari. De altfel, la vremea aceea, comerciantii si-au exprimat scepticismul fata de reusita initiativei OPEC.