Faptul ca in Craiova, ca si in celelalte orase din tara, cererea de locuinte depaseste cu mult oferta este un lucru binecunoscut. Cine sunt vanzatorii si cumparatorii de imobile din Dolj si ce-i caracterizeaza, ne spun specialistii.
Atat vanzatorul, cat si cumparatorul de imobile sunt oameni constienti de faptul ca bunul tranzactionat are valoare in timp. Si cum tranzactia trebuie sa fie in avantajul ambelor parti, negocierea este un proces indispensabil. "Foarte rar se poate face o tranzactie pornind de la un pret fix. Cumparatorul porneste de la ideea ca pretul apartamentului se negociaza. Vanzatorul, la randul sau, cere un pret mai mare pentru ca, in urma negocierii, sa poata obtine pretul dorit", a declarat Niculina Otovescu, directoarea agentiei imobiliare Bela. De fapt, ambele parti stiu exact ce vor - vanzatorul stie exact cat vrea pe imobil, iar cumparatorul stie cat isi permite sa ofere (nu mai e dispus sa plateasca preturile ridicate cerute pentru apartamentele vechi).
Cine vinde imobile si de ce?
Lasand la o parte agentiile imobiliare, care au dezvoltat o afacere din intermedierea de tranzactii, cele mai multe persoane fizice care vand locuinte o fac din diverse motive. "Exista foarte putini speculanti in randul celor care vand apartamente", a spus Valeriu Onescu, directorul general al agentiei RAI Imobiliare. De fapt, potrivit specialistilor, jumatate din cei care vand o fac pentru a-si cumpara o locuinta mai mica, unul din motive fiind acela ca au datorii foarte mari. "In general, vand pensionarii care au o locuinta la un etaj superior, pentru a achizitiona una la un etaj inferior", a spus Niculina Otovescu. Alta categorie a vanzatorilor este a acelora care vand o locuinta cu o suprafata si un confort mai mici, pentru a achizitiona una cu o suprafata si un confort mai mari. "Este vorba, in general, de tineri care vor o locuinta mai buna. Cei mai multi dintre acestia trebuie sa faca un imprumut bancar pentru a-si implini visul", a adaugat Otovescu.
Apartamentul ca investitie
Potrivit specialistilor din domeniu, in ultima perioada se observa o tendinta a oltenilor de a vedea in apartamentul cumparat o investitie si nu o simpla locuinta. "Daca in 2002, 2003 craiovenii cumparau apartamente pentru a avea unde sa locuiasca, in ultimul an, numarul celor ce vad apartamentele ca o investitie a crescut simtitor, ajungand la 50%", a declarat Valeriu Onescu, directorul general al agentiei RAI Imobiliare. Cei mai multi investitori vin din randul persoanelor care muncesc in strainatate si cauta locuinte in zone centrale si ultracentrale - centru, Brazda, Rovine. O tendinta clara a cumparatorilor olteni este aceea de a se orienta catre locuinte noi, cu finisaje interioare de calitate, cu spatii de parcare, parcuri, terenuri de joaca si supermarket in apropiere.
"Persoanele din mediul rural cumpara garsoniere sau apartamente mici"
Cei mai multi cumparatori olteni vin din randul locuitorilor din mediul urban, care se orienteaza catre o locuinta sau alta, in principal in functie de venituri. "Persoanele din mediul rural cumpara in general garsoniere sau apartamente mici, prin cartiere marginase, ca si persoanele cu studii medii", a spus Valeriu Onescu. Cumparatorul de apartamente noi si/sau mai scumpe, cu un confort superior, provine din mediul urban, are peste 40 de ani si un venit sigur, peste medie. In aceeasi categorie se inscriu si persoanele care achizitioneaza case.
"In lunile iunie, iulie si august, cam 80% din clienti sunt interesati de case si terenuri. Din septembrie, sunt mai cautate apartamentele - incepe scoala, se strang recoltele, se fac nunti. De aceea, in aceasta perioada cresc, in general, si preturile apartamentelor cu 10-15%", a adaugat Onescu.