Firma Conpet, care detine magistrala de transport titei avariata in zona orasului Bals, va fi amendata cu suma de 100.000 de lei de catre Garda Mediu, in urma poluarii produse pe raul Oltet cu produs petrolier din cauza titeiului scurs din conducta sparta in rau, informeaza Agerpres.
Seful Garzii de Mediu Olt, Gheorghe Neacsa, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, ca firma Conpet va fi sanctionata cu suma de 100.000 de lei deoarece conform legii poluatorul plateste. Tot poluatorul, printr-o firma specializata din Constanta, se ocupa si de indepartarea titeiului din rau, cu ajutorul unor materiale absorbante.
Pana in prezent nu s-a stabilit cauza avariei conductei, dar este posibil ca magistrala de transport titei, ce traversa de la un mal la altul Oltetul, in zona orasului Bals, sa se fi avariat si din cauza debitului crescut al raului, care in urma cu doua zile atinsese cota de pericol. Pentru a stabili in ce grad poluarea de Oltet afecteaza mediul si cat este de grava, specialistii au prelevat probe de apa.
Avaria conductei este posibil sa se fi produs intr-o zona in care era sudata sau sa se fi spart din cauza aluviunilor de pe Oltet in conditiile unui nivel, dar si debit crescut al apei.
Defectiunea la conducta de titei nu a fost inca remediata, dar au fost inchise vanele si a fost stopata scurgerea produsului petrolier in Oltet.