Viata de siderurgist nu e usoara, mai ales dupa autodisponibilizarile din ultimii 3 ani, desi un loc de munca in Combinat este rivnit de multi dintre galatenii aflati in cautarea unui job.

Ceea ce se intimpla in Combinat stirneste interesul celor mai multi dintre locuitorii orasului, tinind cont de faptul ca aici lucreaza circa 16.000 de galateni, iar societatea este cea mai mare din Romania. Insa putini dintre angajatii colosului siderurgic au curajul sa spuna ceea ce cred despre conditiile in care muncesc. Un astfel de caz este cel al lui S.O.G., lacatus mecanic la TC3, UOR, care ne-a spus, la inceputul dialogului, urmatoarele: "Am 30 de ani, nu am familie sau copii si nu am de ce sa ma tem sa vorbesc. Daca ma vor da afara pentru ca am vorbit cu dumneavoastra, fac imprumut la CAR si ma judec cu ei!". Pentru ca siderurgistul, care a dorit sa-i facem public numele, sa nu aiba probleme pentru ca si-a spus punctul de vedere, am preferat sa-i facem publice doar initialele.

Cea mai mare problema cu care ne confruntam, deficitul de personal!

Sustine S.O.G., care lucreaza ca lacatus mecanic din anul 1995 la sectia TC3 din cadrul UOR. "Una dintre cele mai mari probleme cu care ne confruntam este deficitul de personal. Au plecat multi cu ordonanta, inclusiv maistrul meu a plecat, am ramas foarte putini. Cind m-am angajat eu, la schimbul de zi eram 24 de oameni si cu maistrul. Pe schimbul unde lucrez am ramas 2 oameni. Inainte erau 8, pe urma a scazut la 4, iar acum la 2. Daca unul pleaca in concediu, ramine un singur om. Asa a fost acum o luna de zile, cind a plecat colegul meu si abia am facut fata. Sint masini de turnat, sint lucrari complexe, pleci si trebuie sa ramina cineva pentru ca e foc continuu unde lucrez eu. Nu poti sa zici A'opresc si vin mai incoloA'. Cind se incepe o activitate pe o masina, de turnare de exemplu, omul trebuie sa ramina la pupitru pina se termina fluxul, n-are voie sa se opreasca. Ori noi, de voie, de nevoie, trebuie sa plecam, ca apar defecte si cine sa le repare? Tot eu, sau noi, in cazul in care sintem doi insi si unul nu e in concediu. Dar, daca unul are o problema, ce facem ? Pe linia de protectie a muncii se stie destul de clar ca omul lucreaza singur la o lucrare? Am tot spus chestia asta si n-o ia nimeni in consideratie. Pe linia de protectie a muncii ar trebui sa fie cel putin doi, ori la noi este citeodata unul singur. Si, daca se intimpla ceva, cine e vinovat? Mortul, asa e regula", este de parere siderurgistul.

Accidentele de munca, alt of

In privinta accidentelor de munca, siderurgistul crede ca acestea se produc tot din cauza deficitului de oameni. "Omul este singur, nu are cine sa-l ajute. Au aparut firme in Combinat la care o parte dintre salariati a plecat din Combinat cu ordonanta si acum s-a reangajat. Dar majoritatea o reprezinta oameni care n-au avut de-a face cu Combinatul, sint lacatusi, mecanici, electricieni, dar care au lucrat la alte firme si nu cunosc locurile din Combinat. Sint locuri unde ca sa ajungi sa faci o lucrare iti ia mult timp si trebuie sa urci sau sa cobori prin locuri periculoase. Noi, cei care lucram in Combinat, sintem obisnuiti cu asa ceva, ne ferim, stim ce trebuie sa facem de exemplu daca simtim miros de gaz, dar ei se sperie, se pierd cu firea, cad jos. Sint multe locuri periculoase si trebuie sa fii cu ochii in patru si nu poti lucra de unul singur sau in doi, cum sintem acum", mai afirma siderurgistul.

Of, promovarea mea!

Siderurgistul sustine ca privatizarea colosului siderurgic a adus lucruri bune dar si rele. "Ce e rau cu locurile de munca este faptul c-au plecat multi oameni si s-au eliberat posturi; ar fi trebuit date categorii la oameni si sa-i promoveze, ceea ce nu s-a facut. Inainte se spunea ca nu se dau categorii pentru ca sint posturi, acum daca au plecat oameni de ce nu se dau categorii? Eu, de exemplu, am facut citeva cursuri, dar nu dau cazul meu, ci al celor care au categorie mai mica decit a mea si virsta mai mare. Oare ei n-ar merita, mai ales ca au experienta mare in Combinat?", afirma angajatul Combinatului. In privinta bilelor albe, angajatul sustine ca este laudabil faptul ca s-au facut investitii pentru modernizare, un astfel de caz fiind chiar la TC3. "Sint mindru ca lucrez in Combinat, dar nu mai e certitudinea locului de munca, mai ales dupa 15 noiembrie. Pina in prezent nu au venit sa ne spuna ca ne vor da afara, noi mergem pe ideea ca Mittal Steel e un colos si n-o sa se inchida", mai afirma acesta. Siderurgistul mai are si alte nemultumiri, si anume calitatea echipamentului de protectie a muncii, iluminatul si ciinii. "Echipament de protectie se da, dar e de proasta calitate, si aici ma refer la salopete, bluze, pantaloni, care dupa 2-3 spalari se rup. In privinta iluminatului am vazut acum 2-3 zile cum ardeau becurile ziua-n amiaza mare, chiar in sectie la mine unde se fac niste lucrari, iar cum vine seara se sting, pentru ca se face economie. Cit despre ciini e teroare cu ei, era sa fiu muscat de nu stiu cite ori. Intr-un timp, nu stiu ce director a fost la noi sef de sectie si a dat dispozitie ca toti ciinii sa fie bagati in box paleti si i-a dus cu camioanele. Acum s-au inmultit generatiile. Partea proasta e ca nu latra, vin pe la spate si te-au muscat. Acum sint in jur de 150 de ciini pe o sectie", sustine siderurgistul.

Cei mai "iubiti"a€¦

In privinta persoanelor celor mai "iubite" din Combinat, siderurgistul are un punct de vedere clar care, trebuie sa subliniem, e doar parerea sa personala. "Din ce am vorbit cu colegii mei, patronul Combinatului nu este iubit, desi, cind i-am intrebat de ce, nu au stiut sa-mi spuna un motiv. Nici pe domnul Bors nu cred ca-l agreeaza nimeni, din ce am auzit eu. Am auzit ca indianul ar fi propus, la un an de cind se privatizase Combinatul, sa se dea cite 100 de euro la oameni, sau ceva de genul asta, si domnul Bors s-ar fi opus, zicind ca oamenii s-ar putea invata cu narav", a afirmat siderurgistul. O alta persoana care nu este in gratiile siderurgistilor, asa cum declara angajatul Combinatului, ar fi directorul Directiei de Sanatate si Securitate in Munca, prea exigent atunci cind face controale.