Initiativa conducerii Ecosal de a-i invata pe galateni sa sorteze deseurile inainte de a le arunca la gunoi, nu a avut deocamdata succes in randul locuitorilor care beneficiaza de aceasta modalitate de selectare impusa de Uniunea Europeana.

Practic, in urma cu cateva saptamani, societatea locala de salubrizare in colaborare cu Primaria Galati au amplasat in trei locatii din oras, si anume la ANL-urile de la Gara CFR, pe strada Saturn si in zona restaurantului "Print si Cersetor" din cartierul Dunarea, containere speciale pentru colectarea PET-urilor, a ambalajelor de hartie si respectiv a deseurilor metalice. Containerele de culoare alb-argintie sunt inchise cu lacat pentru a nu exista tentatia ca unii "intreprinzatori" sa scoata deseurile gata selectate si sa le vanda centrelor de colectare specializate. Ieri, am ajuns in jurul orei 11 la blocurile C7 si C8 de pe strada Saturn, una dintre cele 3 locatii alese pentru a se pune in practica programul pilot, pentru a vedea daca initiativa a prins ecou in randul locatarilor sau a celor care trec prin zona. Oamenii spun ca programul este bun, desi nu stiau prea bine scopul pentru care au fost amplasate containerele. "Eu sunt batrana, stau la ultimul etaj si cand strang cateva ziare sau ambalaje de hartie le duc la container. Mi se pare un lucru bun, desi nu stiu care este rostul actiunii. Eu am aflat de la un vecin ca au fost puse niste containere speciale la blocul nostru", ne-a spus Viorica Neagu, in varsta de 68 de ani. Daca pentru aceasta containerele nu mai reprezinta un mister, nu acelasi lucru se poate spune in cazul unor persoane care trec prin fata lor si care ar putea arunca acolo un pachet gol de tigari sau o sticla goala de suc. "Sincer nu stiu ce este cu aceste containere si de ce sunt atatea amplasate. Par frumoase si probabil ca or fi vreun nou model de container, ceea ce e bine pentru ca de cele vechi ne-am cam saturat", ne-a spus Viorel Panait, in varsta de 19 ani.

Initativa buna, rezultate care se lasa inca asteptate

Directorul general al Ecosal, Ion Ionescu, ne-a declarat ca proiectul este unul bun, dar cantitatea de deseuri colectata separat in containere este mica, deoarece galatenii nu sunt obisnuiti cu acest sistem de sortare. "De exemplu, pana acum s-a umplut doar pe un sfert containerul pentru ambalaje de hartie. Cand se va umple, angajatii Ecosal il vor goli si vor transporta deseurile la firmele cu care avem incheiate contracte", ne-a mai precizat directorul general al Ecosal, Ion Ionescu.