Asociatia Oamenilor de Afaceri din RomA¢nia isi exprima opozitia fata de intentia autoritatilor de a aproba cresterea pretului gazelor naturale produse in RomA¢nia si considera ca masura de a ajuta populatia pentru a suporta o astfel de marire nejustificata este populista si incorecta economic.

Este de neinteles de ce sa cheltui bani publici pentru a subventiona cheltuielile populatiei, obligate sa plateasca mai mult pentru gazele naturale consumate, nu pentru a acoperi costurile de productie ale Romgaz si OMV, care sunt mai mult decA¢t acoperite in prezent, ci pentru a creste profitul acestor companii, fara ca acestea sa faca niciun efort economic, sustin reprezentantii oamenilor de afaceri.

Asociatia Oamenilor de Afaceri din RomA¢nia (AOAR) apreciaza ca, in fapt, Guvernul va determina doar o crestere a preturilor, alimentarea inflatiei si afectarea populatiei si a mediului de afaceri, a carui competitivitate se va reduce, reducA¢nd si platile de taxe si impozite, adica veniturile la bugetul de stat, redeventele din petrol si gaze fiind oricum nesemnificative. "Nu intelegem invocarea, ca motivatie din partea Guvernului, a A'presiuniiA' cresterii preturilor mondiale la gaze naturale, atA¢t pentru faptul ca nu exista un pret mondial, cA¢t si pentru faptul ca RomA¢nia oricum plateste cel mai mare pret pentru gazele importate din Rusia (circa 40% din consumul anual)", se arata intr-un comunicat al AOAR.

AŽn plus AOAR considera ca actuala pozitie a Ministerului Economiei si Finantelor este de neacceptat si cere sa se faca publice datele economice, de costuri, care justifica o astfel de marire a preturilor. "Simpla invocare a unor factori externi, ca Uniunea Europeana sau piata mondiala, reprezinta doar declaratii fara continut, ce nu fac decA¢t sa creeze confuzie in mediul de afaceri si sa scada increderea in capacitatea Guvernului de a lua masuri ferme in favoarea dezvoltarii economice. Doar pentru o simpla comparatie, in Franta, autoritatile statului au respins direct cererile de crestere a preturilor solicitate de compania EDF", mai spune conducerea AOAR, care cere autoritatilor romane sa adopte pozitii corecte fata de toti actorii economici ai mediului de afaceri.

"AŽn RomA¢nia este inca o economie unica si este normal sa fie respectate interesele tuturor participantilor si sa fie protejate prioritar interesele jucatorilor din piata energetica, si asa rigida si lipsita de o concurenta reala", sustin reprezentantii Asociatiei Oamenilor de Afaceri din RomA¢nia.