Patronii cer o eventuala reducere a TVA-ului la produsele principale, dar diminuarea ar trebui sa se vada si la pretul final de la raft. Introducerea unui impozit progresiv in locul cotei unice de 16% ar fi considerata "nociva" pentru facerile locale mari.
Oamenii de afaceri din Craiova nu agreeaza modificarea fiscalitatii, in conditiile in care intreaga criza este transferata pe spinarea intreprinzatorilor. Cum vad patronii locali fiscalitatea din 2009 si care ar fi avantajele si dezavantajele ajustarii TVA-ului si a impozitarii forfetare aflam in cele ce urmeaza, de la afaceristi craioveni.
Unii solicita reducerea taxei pe valoarea adaugata (TVA) cel putin la produsele de baza, dar altii spun ca o diminuare a TVA-ului ar trebui sa se vada si in ieftinirea pretului produsului finit destinat consumatorului final, pentru a stimula consumul. Intreprinzatorii locali considera ca evaziunea maxima este cauzata de TVA. "Reducerea TVA-ului la preturile de baza, in special la cereale, ar avea ca efecte cresterea incasarilor la bugetul de stat, pentru ca o mare parte a tranzactiilor cu cereale se face la negru, din cauza TVA-ului pe care trebuie sa-l plateasca firmele. Daca s-ar diminua TVA-ul, atunci comerciantii de cereale si producatorii nu ar mai avea de ce sa lucreze la negru", a spus Mihai Anghel, om de afaceri din Craiova, care cultiva o suprafata de 24.000 de hectare de teren in Dolj si Olt.
El a mai precizat pentru GdS ca "50% din tranzactiile cu cereale de pe piata din Dolj sunt la negru, daca se face o analiza economica si o comparatie intre productia declarata la recoltare, in statisticile oficiale ale Ministerului Agriculturii, si tranzactiile efectuate, respectiv cantitatile depozitate. Diferentele inseamna productii la negru, pentru care nu se platesc impozite si taxe".
Mihai Anghel este de parere ca reducerea TVA-ului pana la cateva procente la grau ar conduce la ieftinirea produselor de panificatie si astfel ar supravietui si producatorii de grau, si comerciantii de paine si ar avea avantaje si consumatorul final.

Impulsionarea consumului

Oamenii de afaceri spun la unison ca guvernantii trebuie sa duca o politica de stimulare a consumului. In acest fel, firmele prospera si statul isi primeste mult ravnitele impozite. "Reducerea TVA-ului este o problema care ii preocupa pe multi, dar ar fi benefica doar daca se va repercuta in pretul final al produsului, la consumatorul final. Niciodata nu se va intampla acest lucru daca nu este reglementat prin lege ca acolo unde s-a redus TVA sa se reduca pretul si la produsul final", a fost de parere directorul adjunct al SC Mercur SA, Ioan Vigaru.
Alt om de afaceri spune ca nici un impozit nu ar trebui sa creasca si cu atat mai mult TVA-ul. Taxa ar fi de preferat sa se micsoreze "la produsele de baza (carne, lapte, ulei, oua, zahar), dar numai daca scaderea de pret se vede si la raftul din magazin. In schimb, trebuie incurajat consumul populatiei. Oamenii au bani, dar ii strang la ciorap de teama crizei. Nici macar in banci nu ii pun. Daca se reia consumul, vor aparea si impozite platite la timp si nu va fi nevoie de nici o majorare a lor", a spus Valentin Cristea, vicepresedintele Consiliului National al Intreprinzatorilor Particulari Mici si Mijlocii din Romania. "Populatia trebuie sa fie stimulata sa consume, deci sa aiba veniturile necesare care sa genereze consum. Dar, daca au crescut contributiile la asigurarile sociale, statul nu va avea decat de pierdut: firmele vor fi din ce in ce mai mult datoare catre buget. Noi, cei din industria alimentara, am fi avantajati de o micsorare a TVA-ului, dar statul nu poate obliga firmele ca in pretul final sa se regaseasca aceasta reducere. Piata stabileste pretul", a spus Adriean Asan, managerul general de la Top Gel.
Acesta considera ca impozitul forfetar nu este in avantajul majoritatii firmelor si actuala cota unica este mult mai agreata de mediul de afaceri. De asemenea, managerul de la Mercur sustine ca societatea pe care o conduce ar fi dezavantajata de introducerea impozitului progresiv, desi "tot mai multe voci cer acest impozit. Noi spunem ca ne-ar dezavantaja, pentru ca ni s-ar diminua veniturile considerabil".

Credit fiscal de la stat

Valentin Cristea este de parere ca IMM-urile care si-au platit datoriile din timp trebuie sa beneficieze de "gratie fiscala" atunci cand sunt la ananghie, in sensul ca, "daca nu ai intarziat de zece ani plata impozitelor si acum ai probleme, nu trebuie sa te trezesti cu conturi blocate si cu executari".
Si directorul de la Top Gel considera ca statul ar trebui sa acorde o perioada de gratie companiilor bun-platnice: "In perioada aceasta, statul ar trebui sa acorde un credit fiscal companiilor care au probleme, pentru a se putea capitaliza". Creditul fiscal ar conduce la mentinerea multor locuri de munca si a societatilor viabile. Numai in acest fel, spun oamenii de afaceri, statul va putea avea incasari mai mari catre bugete. Exista facilitati fiscale aplicabile din 2009 care aduc o gura de oxigen in economie: nu se impoziteaza profitul reinvestit, iar TVA-ul este redus la 5% pentru cumpararea primului imobil (pentru persoanele fizice).