"O portie de muschi de vita la unele restaurante de pe litoral are peste 1000% adaos comercial", a afirmat ieri Mihai Daraban, presedintele Camerei de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura Constanta, in cadrul unei conferinte de presa sustinute impreuna cu Ion Danut Juganaru, directorul general executiv si vicepresedinte al aceleiasi institutii camerale. Prin acest concludent exemplu, seful institutiei camerale constantene a dorit sa arate una dintre cauzele crizei profunde pe care o traverseaza in prezent industria turistica de pe litoral, cauza reprezentata de preturile si tarifele aberant de mari ale produselor si serviciilor comercializate in statiunile autohtone de le malul marii.
In acest context, Daraban a declarat ca hotelierii din Mamaia n-au inteles necesitatea crearii unei societati comune de tipul SIF-urilor care sa aiba rolul de a administra statiunea. In conditiile in care o astfel de societate ar fi fost creata, la ora actuala plajele din Mamaia s-ar fi aflat in exploatarea exclusiva a acestei firme, respectiv a hotelierilor, ar fi existat locuri de agrement amenajate de aceeasi entitate si, in plus, hotelierii din cea mai renumita statiune de pe litoralul romanesc ar fi avut posibilitatea accesarii fondurilor europene de preaderare, precum si a finantarilor uriase ce vor fi acordate Romaniei de UE dupa 1 ianuarie 2007.

40 de firme participante la TOMIS YACHT 2006

In alta ordine de idei, presedintele CCINA a facut o succinta prezentare a realizarilor Camerei in perioada primului sau mandat (2002-2006) ce s-a incheiat vineri, 30 iunie a.c., odata cu noile alegeri pentru Colegiul de Conducere si pentru functiile de vicepresedinti si de presedinte al institutiei camerale constantene, aceasta din urma revenindu-i pentru urmatorii patru ani tot lui Mihai Daraban. Chiar daca unele dintre persoanele incluse in noua echipa de conducere a CCINA au indeplinit aceleasi functii si in mandatul precedent, Daraban a tinut sa sublinieze faptul ca 6 din cei 15 membri ai Colegiului de Conducere al Camerei sunt noi. Cu acelasi prilej, presedintele CCINA a tinut sa multumeasca public parlamentarilor Andrian Mihei, Gheorghe Dragomir, Mircea Iustian si Alexandru Mazare pentru votul favorabil acordat legii camerelor de comert, act legislativ reparatoriu prin care Oficiul Registrului Comertului este redat spre administrare institutiilor camerale din Romania. In privinta editiei de anul acesta a cunoscutului targ de ambarcatiuni de agrement si articole de sport si turism TOMIS YACHT 2006, ce se va deschide maine in Portul Turistic Tomis, Mihai Daraban a precizat ca la el vor participa un numar de 40 de firme, dintre care 20 din Bucuresti si 15 din Constanta care isi vor expune produsele pe o suprafata expozanta de aproximativ 4.000 mp.