Taxa de prima inmatriculare i-a speriat in asa hal pe galateni, incit numarul celor care s-au decis sa-si inmatriculeze automobilele nou-cumparate a scazut simtitor. "Pina acum, fata de perioada anterioara a anului trecut, numarul autoturismelor nou-inmatriculate a inregistrat o scadere de 30%, daca nu si mai mult, si aceasta tendinta se va accentua in masura in care nu se va lamuri clar cum si cit se percepe pentru inmatriculare", a declarat seful Biroului Inmatriculari din cadrul Prefecturii Galati, Eugen Hristache.

Se asteapta acum ca taxa de prima inmatriculare sa fie inlocuita cu alt fel de taxa ce va fi perceputa unitar pe intregul teritoriu al Uniunii Europene. Pierderile inregistrate de unii comercianti in aceasta perioada sint sesizabile, iar ghiseele de la Inmatriculari sint cam pustii. Practic majoritatea galatenilor care si-au inmatriculat masinile de la intrarea in vigoare a temutei taxe sint cei care achizitionasera autoturismele pina la 31 decembrie 2006, aveau actele facute, unii platisera si vama daca era cazul, asa ca nu trebuia sa plateasca noua taxa.

In rest se pare ca galatenii au ales doua modalitati de a-si proteja banii de hrapareata taxa de prima inmatriculare. Fie isi tin banii la ciorap, aminind achizitionarea de autoturisme din grupele "vinate" de taxa pina cind legea se va schimba, fie opteaza pentru asa-cunoscutele vinzari fara acte, pe incredere, adica masina e vinduta, banii sint luati, dar actele se fac mai tirziu.

Si mai exista o categorie de cumparatori care nu intra practic sub incidenta taxei de prima inmatriculare. Este vorba de cei care achizitioneaza autovehicule autohtone, producatorul suportind taxa de prima inmatriculare, astfel ca acestea reprezinta acum un procent important intre cele nou-inmatriculate in Galati in acest an.

Linistea care domneste acum la Inmatriculari este dovada cea mai clara ca si galatenii au intrat in UE. Asta deoarece cresterea sau reducerea numarului de autoturisme nou-inmatriculate depinde nu de ce decizie va lua acum Bucurestiul, ci de raspunsul asteptat de la Bruxelles.