Valoarea nominala a bancnotelor euro aflate in circulatie a urcat cu circa 62% in ultimii cinci ani, pana la 550 de miliarde de euro la sfarsitul lui 2006, nivel aproximativ egal valorii dolarilor aflati in circulatie, transmite Agentia Reuters, citata de Mediafax.
Cu toate acestea, dolarul ramane valuta cea mai populara pentru pastrarea valorii, la nivel international, si pentru realizarea schimburilor comerciale in afara propriei zonei monetare, se arata intr-un raport al Bancii Centrale Europene (BCE).
In prezent, circa un euro din sase este detinut in afara uniunii monetare europene, estimeaza BCE. In cazul dolarului, un procent de circa 60% din cele totalul de 450 de miliarde de dolari emisi este utilizat in afara SUA, potrivit datelor prezentate de Trezoreria SUA la sfarsitul lui 2005, citate de BCE.
Aproximativ 80-90% din bancnotele euro raman in zona euro, in conditiile in care europenii platesc frecvent in numerar, spre deosebire de americani, care utilizeaza des cardurile de credit.
Majorarea popularitatii euro a fost influentata de extinderea imprumuturilor in moneda europeana, in statele vecine uniunii monetare si pe fondul relatiilor comerciale stranse cu statele care utilizeaza moneda unica. (D.E.)