Crescatorii de ovine din judet trebuie sa respecte normele europene. Daca vor sa-si vanda marfa in piete, ei trebuie sa-si identifice animalele.

Oierii din Olt sunt obligati de normele Uniunii Europene sa-si identifice animalele, altfel nu vor mai putea sa le comercializeze in piete. Crescatorii de ovine din judet sunt obligati sa puna crotalii oilor, inainte sa le vanda. Potrivit evidentelor Oficiului pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie (OARZ) Olt, in judet exista aproximativ 85.000 de miei. "In Olt sunt in jur de 85.000 de miei cu varste pana la patru luni, insa numai jumatate dintre ei sunt identificati. Oile crotaliate sunt ceva mai multe, 90.000 de capete", a spus directorul OARZ Olt, Petre Barbu.
Potrivit acestuia, la nivel national, Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) se confrunta cu lipsa crotaliilor, fapt care ingreuneaza identificarea animalelor. "Stiu ca nu prea exista crotalii in piata si ca directiile nu au de unde sa le asigure medicilor veterinari necesarul", a mai spus Petre Barbu.

Zece zile pentru sacrificare

Cu toate ca mai sunt 16 zile pana la Paste, ANSVSA a anuntat: "Fiecare Directie Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), la solicitarea administratiei locale, va aviza functionarea unor spatii pentru sacrificare, numai pentru zece zile, in perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale. Spatiile res-pective trebuie sa indeplineasca toate conditiile de igiena prevazute de lege, unde sacrificarea mieilor se va face sub supraveghere sanitar-veterinara. Toate punctele de sacrificare autorizate in piete si targuri vor dispune de echipamente de asomare puse la dispozitie de administratia pietelor. Pe parcursul acestor actiuni, inspectorii sanitar-veterinari vor colabora si cu alte autoritati, care au competente si atributii in controlul produselor alimentare, iar atunci cand se impune, vor solicita si sprijinul altor institutii".
Seful DSVSA Olt, Veronel Bolborea, a declarat ca activitatea de sacrificare si comercializare a mieilor la nivel de judet se va desfasura in abatoare. "Pana in prezent, nu stiu daca vom avea la nivel de judet spatii pentru sacrificare. In aceste conditii, mieii se pot comercializa si in abatoarele specializate", a precizat Bolborea.
Acesta a mai declarat ca, in cazul in care exista crescatori de ovine care doresc sa exporte miei, se pot adresa DSVSA pentru a obtine avizele si documentatia necesare. "Pana in prezent, la nivel de Directie nu a fost inregistrata nici o cerere in acest sens", a mai spus directorul DSVSA.

Controale

Presedintele ANSVSA, Marian Zlotea, a dispus ieri ca la nivel national inspectorii Autoritatii sa intensifice actiunile de control pentru a preveni aparitia toxiinfectiilor alimentare. Actiunea vizeaza targurile de animale, pietele agroalimentare, complexele alimentare, magazinele si unitatile care receptioneaza, depoziteaza, prelucreaza, transporta si comercializeaza produse alimentare, inclusiv brutarii, patiserii, cofetarii si unitati de ambalare a vopselei pentru oua. Inspectorii sanitar-veterinari vor verifica daca se respecta normele si conditiile de igiena. In piete, personalul de specialitate care asigura supravegherea sanitar-veterinara va verifica documentele care atesta provenienta si salubritatea, modul de depozitare si comercializare a produselor alimentare de origine animala si nonanimala. Targurile de animale sau punctele de sacrificare a mieilor, organizate de administratia pietelor sau targurilor cu aprobarea primariilor si avizul directiilor sanitar-veterinare vor fi supravegheate de personal sanitar-veterinar pe toata durata functionarii acestora.
La nivel national exista 23.004.727 de ovine, asa cum reiese din situatia centralizatoare a ANSVSA, iar in Olt, 329.392. Cele mai multe oi sunt in judetele Timis (1.911.613), Sibiu (1.256.027) si Cluj (996.077). Cele mai mici efective de ovine se inregistreaza in Dambovita (103.564), Ilfov (52.425) si Bucuresti (4.276).