Calitatea serviciilor turistice romanesti lasa de dorit. O spune chiar seful statului care a criticat aspru turismul practicat la noi, afirmand ca nu avem personal calificat si servicii la standarde europene. Nici la agricultura ecologica nu stam bine, desi, in opinia presedintelui Traian Basescu, Romania are cel mai mare potential din Europa de a avea astfel de produse. Iar in ceea ce priveste lemnul, Basescu spune ca trebuie sa exportam mobila, si nu cherestea.
Presedintele Traian Basescu a declarat ieri, la o dezbatere organizata la Camera de Comert si Industrie a Romaniei, ca tara noastra poate obtine fonduri din turism, agricultura, exportul de mobila si autoturisme. „Suntem pe un trend de crestere continua a deficitului balantei de plati externe. Daca am reusi sa echilibram la timp aceasta balanta, probabil Romania va avea o evolutie de-a dreptul miraculoasa. Poate acesta a fost motivul lansarii Strategiei Nationale de Export“, a afirmat Basescu.
El a spus ca strategia de export are multe puncte comune cu programul de guvernare al Aliantei, referindu-se la turism, mobila si software.
„Un alt element este exportul de autoturisme. Sa speram ca, impreuna cu Guvernul, vom reusi ca in doi-trei ani sa devenim extrem de competitivi si din punctul de vedere al uzinelor craiovene de autoturisme“, a completat presedintele.
Basescu a mai spus ca turismul este una dintre resursele „formidabile“ pe care le are Romania. „Noi am obtinut anul acesta circa un miliard de euro din turism, iar vecinii bulgari 4,3 miliarde de euro. Anul viitor, putem dubla venitul cu usurinta, daca o sa avem servicii mai bune. Acum, serviciile sunt de o calitate extrem de scazuta“, a adaugat presedintele.
Presedintele a afirmat ca trebuie sa se investeasca in pregatirea personalului din turism, precum receptioner, ospatar sau bucatar. „In turism, avem un potential extraordinar pe care il irosim cu nepasare. Guvernul trebuie sa emita un set de norme, astfel incat in fata turistului sa nu mai apara orice necalificat“, a completat presedintele.
In privinta agriculturii, seful statului a spus ca Romania nu-si valorifica potentialul produselor ecologice, care necesita investitii mai mici decat in alte domenii. „Romania are cel mai mare potential din Europa de a avea produse ecologice“, a spus Basescu. „Nu avem de facut lucruri complicate, ci doar sa dirijam corect resursele pe care le avem in turism si agricultura“, a mai spus Basescu.
Despre industria lemnului, seful statului crede ca trebuie exportata mobila, nu cherestea.

Presedintele a criticat si piata energiei

Basescu a mai declarat ca trebuie gasite solutii de utilizare corespunzatoare a potentialului energetic romanesc. „Lumea se indreapta catre o crestere exploziva a pretului energiei. In acest timp, noi inca suntem ancorati in nereglementarea corespunzatoare a pretului energiei“, a afirmat presedintele. Seful statului sustine ca trebuie gasita solutia ca potentialul energetic romanesc sa fie corespunzator utilizat. „Sunt informat ca ministrul Seres lucreaza sa revizuiasca normele de aplicare a liberalizarii energiei. Poate putem gasi solutii ca energia sa fie vanduta echitabil agentilor economici“, a mai spus Basescu. El a mentionat: „Deoarece avem anul acesta un excedent pe hidroenergie, nu inseamna ca anul viitor vom avea acelasi noroc“. „Trebuie sa evitam orice dificultati, o impingere a economiei romanesti intr-o criza a energiei creata artificial pentru ca nu a fost la vreme reglementata liberalizarea pretului energiei“, a mai spus Basescu.