Normele si amenzile drastice aplicate de Autoritatea National Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) fac ca in preajma Sarbatorilor pascale, taranii sa nu-si mai poata vanda mieii, iar romanii sa cumpere miei proveniti din import. Datele furnizate de Institutul National de Statistica (INS) arata ca numai in februarie anul acesta, fata de aceeasi luna din 2006, totalul efectivelor de ovine si caprine sacrificate si productia aferenta au inregistrat scaderi cu 25,3%, respectiv cu 16,6%.
Totodata, lipsa unitatilor de taiere cu autorizatie de functionare au facut ca taierile in unitatile industriale specializate sa inregistreze o diminuare insemnata, cu 75%, in timp ce greutatea in carcasa a coborat cu 64,7%. De exemplu, pe toata raza Municipiului Bucuresti, functioneaza un singur abator autorizat.
Exista si vesti bune insa. In aceeasi perioada, romanii au consumat mai multa carne de vita si porc. Potrivit INS, sacrificarile de bovine si porcine au crescut in februarie fata de aceeasi luna din 2006, atat ca numar, cat si ca productie de carne rezultata. In februarie, au fost sacrificate 70.000 de bovine, numar in crestere cu 22,8% si, respectiv cu 45,6% din punct de vedere al greutatii in carcasa.
Aceleasi date arata ca productia de carne de bovine a avut cea mai buna dinamica din industria de profil. Sacrificarile de bovine in unitatile industriale specializate au sporit cu 62,5% ca numar de capete sacrificate si cu 57,9% in privinta productiei de carne in carcasa. Totodata, numarul total de porcine sacrificate a crescut cu 1%, fata de februarie 2006, la 202.000 de capete, respectiv cu 10,3% in productie masurata in tone de carne - carcasa. In unitatile industriale specializate, cresterea a fost mult mai accentuata, de 30,9%, iar greutatea in carcasa a fost cu 40,2% mai ridicata.