Legea de modificare a OUG 138/2004, prin care au fost aduse modificari Codului Fiscal, intra in vigoare in data de 4 iunie, la trei zile dupa publicarea in Monitorul Oficial, potrivit prevederilor Constitutiei, desi mai multe articole stabilesc ca o serie de prevederi se aplica de la 1 iunie

Legea 163/2005, prin care se aproba OUG 138, a fost publicata in Monitorul Oficial 466 din 1 iunie 2005, in aceeasi zi in care a fost transmisa de la Camera Deputatilor si semnat decretul prezidential, Traian Basescu aflindu-se in Japonia, la Expozitia Mondiala.

In situatia in care intr-o lege este prevazut un alt termen de intrare in vigoare, anterior termenului de trei zile de la data publicarii in Monitorul Oficial, acesta nu poate fi avut in vedere deoarece potrivit art. 15 alin. (2) din Constitutie, legea poate dispune numai pentru viitor.

Inainte de aparitia actului normativ in Monitorul Oficial, Guvernul a transmis un comunicat in care a anuntat ca a emis o ordonanta de urgenta prin care se amina, pina la publicarea in Monitorul Oficial, articolele OU 24/2005 care urmau sa intre in vigoare la 1 iunie, preluate prin decizia parlamentarilor in legea de aprobare a Ordonantei 138.

Pina la 4 iunie, vor ramine valabile cotele de 1% de impozit pentru veniturile din dobinzi si cistigurile obtinute din piata de capital, urmind sa fie majorate la 10% de la aceasta data.