Stejarul secular din comuna Falcoiu si izvoarele de la Dobrun si Gradinari au devenit arii protejate de interes local prin hotarari ale consiliilor locale si Consiliului Judetean Olt.
La Falcoiu, aria care beneficiaza de un regim special de protectie si conservare este un stejar secular, declarat monument al naturii, arbore aflat in centrul civic al comunei, in fata scolii generale. Conform specialistilor, stejarul are aproximativ 400 de ani si o tulpina cu circumferinta de 4,6 metri. Importanta pentru comuna a stejarului secular este demonstrata de stema localitatii, o ramura de stejar cu cinci ghinde - localitatea cu cele cinci sate ale sale.
A mai devenit arie protejata si izvorul cu apa potabila din comuna Gradinari, situat la poalele Bisericii "Sf. Gheorghe", monument istoric datand din prima jumatate a secolului al XVI-lea. Izvorul este una dintre putinele surse de apa din zona care nu au fost afectate de aparitia nitritilor si nitratilor. Cu ani in urma, in preajma lui se desfasurau horele satului, iar mai apoi a fost locul de joaca preferat de copiii de la unitatile scolare din apropiere.
In comuna Dobrun, izvoarele naturale Valea Mica, Bibianu, Dobruneanu si Valea Mare au fost si ele declarate arii protejate. Administratia locala din Dobrun a sustinut, in sprijinul declararii acestor izvoare ca arii protejate, ca ele sunt valori geologice, peisagistice, surse de aprovizionare cu apa curata a populatiei pentru ca nu sunt poluate si intregesc patrimoniul localitatii, unde mai este si un stejar secular de 500 de ani si unde traiesc mai multe specii de pasari si animale amenintate cu disparitia. In baza unor proiecte pentru conservarea acestui patrimoniu, consiliile locale mentionate ar putea accesa si fonduri europene nerambursabile.