In conditiile in care creditele restante vor continua sa creasca accelerat, institutiile bancare risca sa obtina profituri tot mai mici. Profitul bancilor a scazut de peste patru ori in primele noua luni, in principal, pe fondul provizioanelor in crestere. Tendinta s-ar putea continua si in urmatorul an.
Anul viitor va fi mai greu decat 2009, iar primele sase luni din 2010 sunt hotaratoare pentru sistemul bancar, a declarat Nicolae Cinteza, directorul Directiei de Supraveghere din Banca Nationala, in cadrul seminarului EU-COFILE, organizat de BNR, ARB si Alpha Bank.
El a mai spus ca se asteapta la o crestere si in 2010 a creditelor neperformante si, implicit, a provizoanelor (rezerve constituite pentru acoperirea unor eventuale pierderi). "Provizioanele inseamna profituri mai mici sau pierderi. Sunt insa convins ca nu se poate vorbi de faliment", a spus Cinteza. Totodata, procesul de restructurare, prin inchiderea de unitati si reducerea personalului, se va accentua in 2010.
In conditiile in care provizioanele s-au inscris pe o panta ascendenta, iar creditele restante au crescut si ele, profiturile bancilor s-au diminuat sau s-a trecut pe pierdere. Pana la finele lunii septembrie, provizioanele au ajuns la 12,9 milioane de lei, in crestere cu 70% fata de inceputul anului.
Totodata, profitul bancilor a scazut de peste patru ori, la 680 de milioane de lei. Cinteza a adaugat ca sistemul bancar ar fi inregistrat o pierdere la noua luni daca bancile nu ar fi fost scutite de provizionari de 2,4 miliarde de lei prin masura luata de BNR, de a deduce 25% din valoarea colateralului pentru creditele cu restante de peste 90 de zile.

Se asteapta noi majorari de capital

La finele lunii sepetembrie, rata de solvabilitate (raportul dintre fondurile proprii si activele ponderate in functie de riscuri) a sistemului bancar se ridica la 13,7%, iar Banca Nationala impune fiecarei banci in parte un nivel minim al indicatorului de 10%. "Tot ce a fost majorare de capital din iunie anul trecut, cu exceptia uneia care si-a impus acest lucru prin strategie proprie, au fost efectuate ca urmare a unei solicitari scrise sau verbale a BNR", a mai spus Cinteza.
In plus, acesta a adaugat, ca unele banci grecesti, cu o pondere de 26,8% in totalul capitalurilor bancare, vor efectua noi majorari de capital in perioada urmatoare.Actionarii straini ai bancilor din Romania au adus in primele noua luni majorari ale capitalurilor de 275 de milioane de euro, potrivit ONRC. Actionarii Banca Romaneasca au aprobat la finele anului trecut majorarea capitalului social al bancii cu 50 de milioane de euro.