Este intrebarea care se poate pune tinand cont de faptul ca municipalitatea nu s-a implicat in punerea in practica a unei masuri prevazute de legislatia de mediu, care este obligatorie potrivit directivelor Uniunii Europene, si anume colectarea selectiva a deseurilor.

Agentia Regionala de Protectie a Mediului (ARPM) a gazduit ieri un seminar de monitorizare a aplicarii planului regional de gestionare a deseurilor la care au participat directorul executiv al institutiei, Carmen Sandu, directorii agentiilor de mediu din subordinea ARPM, precum si reprezentantele firmei de asistenta a planului, Cristina Dumitrescu si Alina Oberdorfer.

Desi pentru multi galateni gestionarea deseurilor nu este un subiect fierbinte si foarte cunoscut, Alina Oberdorfer a atras atentia ca Romania si-a luat o serie de angajamente in acest domeniu care, daca nu vor fi indeplinite la termenele stabilite, vor conduce la sanctionarea de catre Uniunea Europeana.

"Planurile regionale de gestionare a deseurilor au fost elaborate in luna decembrie a anului trecut, iar in primavara acestui an au fost publicate in Monitorul Oficial al Romaniei. Am organizat acest seminar pentru a vedea stadiul de implementare a planului. Este extrem de important sa atingem tintele legate de colectarea deseurilor prevazute in planurile regionale, in caz contrar declansandu-se procedura de refringement",a precizat Alina Oberdorfer.

Carmen Sandu a declarat ca la nivelul Regiunii 2 Sud-Est gradul de acoperire cu servicii de salubrizare era de 51%, in timp ce in mediul rural procentul atins era doar de 5%, dar va trebui sa ajunga la 80% in 2009, conform planului regional de gestionare a deseurilor.

"In prezent in Regiunea 2 Sud-Est nu e extinsa colectarea separata a deseurilor reciclabile, hartie, plastic sau carton, de la populatie. In primele 10 luni ale acestui an la nivelul regiunii s-au colectat de la gospodariile particulare 257,5 tone de deseuri electrice si electronice, ceea ce reprezinta 0,09 kilograme pe cap de locuitor, in conditiile in care tinta pentru acest an este de 3 kilograme pe cap de locuitor", a precizat Carmen Sandu.

Potrivit aceleiasi surse, colectarea selectiva a deseurilor reciclabile cade in sarcina autoritatilor administratiei publice locale, respectiv a Primariei Galati, in cazul in care nu se precizeaza ca aceasta obligatie le revine firmelor de salubrizare. Alina Oberdorfer a precizat ca exista o legislatie de mediu privind colectarea selectiva a deseurilor pentru care s-au stabilit si niste tinte privind cantitatile care trebuie colectate, dar foarte putine orase au pus-o in practica. Acest lucru ar insemna amplasarea unor containere speciale in care sa se depoziteze separat cate un tip de deseuri. "Primariile nu trebuie sa se planga ca nu au fonduri pentru cumpararea de containere pentru ca pot accesa fonduri daca fac proiecte", a mai zis Alina Oberdorfer.

Din pacate Galatiul sta prost si la acest capitol, neexistand in jurul blocurilor containere speciale in care locuitorii sa depoziteze deseurile in mod selectiv.