Asociatia Patronala a Procesatorilor de Mase Plastice (ASPAPLAST) contesta reinterpretarea unei legi abrogate, prin care au fost obligate sa vireze 3% din cifra de afaceri catre Fondul de Mediu. Asociatia e nemultumita ca acum trebuie sa plateasca si pentru livrarile la export din anii anteriori.
Asociatia a facut public faptul ca pentru sumele datorate in acea perioada aferente exporturilor se calculeaza in prezent accesorii, dobanzi si penalitati, care sunt mai mari decat valoarea sumelor datorate. Legile sunt scoase numai pentru a extrage bani de pe profitul firmelor. Procesatorii acuza ca este o actiune pornita numai din ideea de a pune mana pe bani. Legea 73/ 2000, care a fost aplicata, cu unele modificari, pana in 2005, prevedea alocarea a 3% din cifra de afaceri a producatorilor si importatorilor de mase plastice la Fondul de Mediu, care, pe baza sumelor obtinute, urma sa finanteze diverse proiecte din partea firmelor de profil pentru protectia mediului. La acea data, firmele au platit doar 3% din cifra de afaceri obtinuta din valorificarea maselor plastice pe piata interna, primind avize favorabile din partea Administratiei Nationale de Mediu si a Garzii de Mediu.
La ora actuala, Administratia Fondului pentru Mediu solicita si plata sumelor aferente productiei livrate la export, solicitand, totodata, dobanzi si penalitati pentru aceste sume. "Administratia Fondului pentru Mediu a considerat ca e o sursa importanta de bani aplicarea, pentru anii 2002-2005, a unei legi din 2000, interpretata in 2007", reiese din comunicatul asociatiei. Procesatorii insista pentru clarificarea legii, care nu este deloc transparenta. Colectarea sumelor catre Fondul de Mediu se efectueaza pe baza unei ordonante de urgenta din 2005, care prevede plata unei sume de un leu pe kilogramul de mase plastice valorificate, in cazul in care firma nu si-a indeplinit cota de ambalaje reciclate. Ordonanta 196/2005 a fost publicata in Monitorul Oficial. Firmele producatoare de mase plastice din Romania sunt obligate sa recicleze, conform normelor Uniunii Europene, aproximativ 20% din productia realizata. Procesatorii sustin ca industria maselor plastice s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani si ca au identificat peste 1.000 de firme specializate in productia de mase plastice. In acelasi timp, acestia se plang de problema suprapunerii controalelor de la Garda de Mediu si Agentia Nationala de Mediu, care ar trebui sa se efectueze o singura data pentru fiecare impozit, taxa, contributie si pentru fiecare perioada supusa verificarii.
In fapt, de-a lungul perioadei 2002-2007, firmele producatoare de ambalaje din mase plastice au facut obiectul unor controale multiple, care au avut ca efect emiterea de acte de control care atestau modalitatea indeplinirii de catre subiecti a obligatiilor de plata a taxei de mediu. Industria de mase plastice reprezinta aproape 9% din totalul exportului si 12% din totalul importului Romaniei.