Desi producatorii romani de mobila anunta scumpiri, dat fiind faptul ca lemnul este mai scump, producatorii germani de mobila se tem inca de concurenta puternica venita din partea Romaniei.
Potrivit Deutsche Welle, producatorii germani spun ca viitorii membri ai Uniunii Europene le vor sufla in ceafa la capitolul mobilier. Iar nemtii vor pierde clienti fideli cum sunt olandezii si americanii, care se dau in vant dupa mobilier “Made in Germany“. “Romania si Bulgaria sunt din ce in ce mai prezente pe piata mondiala cu produse de calitate. De altfel, in ultimii zece ani, importurile din aceste doua tari s-au triplat, dupa cum atesta statisticile oficiale“, spun producatorii germani, citati de Deutsche Welle.
Totodata, producatorii nemti se mai plang si de faptul ca preturile de fabricatie practicate in Romania si in vecina ei Bulgaria sunt fara concurenta pe piata europeana.
Producatorii autohtoni au o alta varianta decat cea a nemtilor. Si anume, multi dintre clientii externi ai fabricilor de mobila din Romania s-ar putea retrage, iar asta ar fi o problema avand in vedere ca aproape 90% din mobila produsa in Romania se vinde pe piata externa. Si asta tocmai din cauza faptului ca, pe langa scumpirea lemnului, producatorii mai spun ca le-au crescut si cheltuielile de transport, iar majorarea pretului la produsele petroliere, de la sfarsitul anului trecut, s-a reflectat si in pretul lacurilor, care au o pondere de 15% in produsul final.