Impasul in care au intrat negocierile dintre confederatiile sindicale si patronate pentru stabilirea salariului minim pe economie, care nu a putut fi deblocat nici de catre Executiv, care a propus ca valoarea salariului pe anul 2008 sa fie 500 de lei, are consecinte si la alte niveluri. Un astfel de exemplu il reprezinta tratativele purtate la ramura metalurgica pentru stabilirea salariului minim intre reprezentantii sindicatelor si a patronatelor reprezentative.

"O consecinta neplacuta a faptului ca nu s-a stabilit inca un salariu minim pe econimie aferent anului 2008 o reprezinta faptul ca nici la ramura metalurgica nu s-a putut stabili inca un salariu minim. Solicitarea sindicatelor a fost ca valoarea salariului minim pe metalurgie sa fie egala cu coeficientul de 1,4 inmultit cu valoarea salariului minim pe economie, ultimul nefiind inca stabilit ", a declarat presedintele FSS Metarom, Mircea Scantei.

Potrivit aceleiasi surse, FSS Metarom a transmis celor 50 de sindicate afiliate la federatie, printre care se afla si cele de la ArcelorMittal Galati, ICMRSG, Trefo, Admet, o adresa prin care a comunicat faptul ca la data de 12 decembrie vor fi pichetate sediile prefecturilor de catre sindicalistii de la toate confederatii sindicale, actiunile de protest urmand sa fie facute in comun. Principalele doleante ale sindicalistilor sunt stabilirea salariului minim pe economie aferent anului 2008 la 540 de lei, in timp ce patronatele si guvernantii au propus suma de 500 de lei, acestia solicitand ca in proiectul de buget pe anul 2008 sa nu fie reduse contributiile datorate la bugetele statului de catre angajatori.

Potrivit presedintelui FSS Metarom, sindicalistii au mai solicitat sa se tina cont de o realitate, si anume aceea ca muncitorii din Romania, la salariile pe care le au, nu pot obtine niciun punct la pensie. In cazul in care doleantele lor nu vor fi rezolvate, sindicalistii au anuntat ca in cursul lunii ianuarie va fi declansata greva de avertisment la nivel national.