In ultimele luni, la nivel national, numarul somerilor inregistrati la directiile judetene pentru ocuparea fortei de munca a fost in continua scadere. Potrivit specialistilor, acest lucru se datoreaza in principal persoanelor care lucreaza in domenii sezoniere precum constructiile sau agricultura.
Una din atributiile Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) este aceea de a desfasura cursuri de formare si reconversie profesionala care au drept scop integrarea somerilor in piata muncii. In timp ce ANOFM a organizat frecvent cursuri de confectioner, dulgher, lucrator in domeniul serviciilor turistice, de exemplu, pana in acest moment agentia nu a organizat deloc cursuri pentru meserii specifice in domeniul agricol. Astfel, in perspectiva momentului aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, cand lucratorii din orice domeniu va trebui sa aiba o calificare, ANOFM va veni si in intampinarea persoanelor interesate de acest domeniu de activitate. "Pentru persoanele din mediul rural se vor organiza programe speciale de formare profesionala pentru meserii specifice, mai ales ca dupa aderare orice persoana va trebui sa aiba o calificare, inclusiv producatorii agricoli care, in urma unor astfel de cursuri vor obtine, de exemplu, calificarea de legumicultori. In acest sens, ANOFM a incheiat cu Agentia Nationala de Consultanta Agricola un protocol de colaborare", a declarat Daniela Dobrin, directorul executiv al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Dolj. Potrivit acesteia, in afara protocoalelor incheiate la nivelul agentiilor nationale, se va incheia un protocol si la nivelul autoritatilor judetene. "Detaliile referitoare la derularea acestui program vor fi stabilite ulterior", a adaugat Dobrin.
"Pe perioada de iarna, rata somajului e, in general, mai mare"
Conform statisticilor publicate pe site-ul ANOFM, la sfarsitul lunii iunie 2006, rata somajului inregistrat la nivel national a fost de 5,3%, cu 0.2 puncte procentuale mai mica fata de cea din luna mai a anului curent. In ceea ce priveste ponderea somerilor neindemnizati, in iunie, aceasta a ajuns la nivelul de 66,1%, cu 1,5 puncte procentuale mai mare comparativ cu luna mai.
Potrivit informatiilor primite de la Directia Regionala de Statistica Dolj, la nivelul judetului, de la inceputul anului si pana in prezent, rata somajului a variat intre 6,4 si 7,1% (ianuarie - 6,4%, februarie - 6,1%, martie - 7,1%, aprilie - 7,1%, mai - 6,3%).
Aceasta scadere a numarului de someri fata de lunile mai reci se datoreaza in principal faptului ca multi someri s-au incadrat in munca, in activitati economice preponderent sezoniere. "Pe perioada de iarna, rata somajului e in general mai mare deoarece multe persoane lucreaza in domenii care nu permit continuare activitatii pe perioada rece (constructii, agricultura). In plus, in Dolj ne-am confruntat cu un val de concedieri la RAT si la Electroputere", a spus Daniela Dobrin.
In plus, in regiune se investeste destul de putin.
In iunie, Doljul a avut cu 707 someri mai multi decat in mai
Desi suntem in plina luna de vara, iar tendinta generala este aceea ca in lunile reci numarul somerilor sa fie mai mare decat in lunile de vara, luna trecuta rata somajului a crescut cu 0.3 puncte procentuale fata de luna mai. "In luna iunie rata somajului a fost de 6,6%", a spus Laura Nicolaescu, purtatorul de cuvant al AJOFM Dolj.
Doljul (cu 707 persoane) face parte din randul celor trei judete din tara care au inregistrat cresteri ale numarului somerilor inregistrati, alaturi de Giurgiu (157 persoane) si Timis (16 persoane).
"Razboiul" angajator - angajat
Din punct de vedere al pregatirii, cei mai multi someri inregistrati la AJOFM Dolj sunt persoane cu nivel de instruire mediu. "La AJOFM vin extrem de putini absolventi cu studii superioare sa se inregistreze ca someri. Acest lucru se datoreaza faptului ca, in general, posturile vacante permit cu usurinta insertia lor pe piata muncii, chiar daca nu lucreaza in domeniul pentru care s-au pregatit", a declarat directorul executiv al AJOFM Dolj.
Potrivit Danielei Dobrin, majoritatea angajatorilor cauta persoane cu experienta pentru locurile scoase la concurs. Tinerii absolventi se confrunta intotdeauna cu acelasi paradox - daca mai nimeni nu angajeaza proaspat absolventi, acestia nu au cum sa acumuleze experienta necesara. "Conflictul" dintre angajat si angajator nu se rezuma insa la acest aspect. Tinerii, la randul lor, refuza unele oportunitati de angajare, in asteptarea unor posturi banoase.
O alta greseala a lor este si aceea ca sunt reticenti la o reconversie profesionala. "Le recomandam tinerilor sa tina cont de faptul ca trebuie mai intai sa-si demonstreze cunostintele si abilitatile pe care le au. Acestia trebuie in primul rand sa acumuleze experienta si vechime in domeniul in care doresc sa lucreze", a mai spus Daniela Dobrin. In plus, tinerii craioveni ar trebui sa incerce sa vada dincolo de titulatura postului sau de salariul propus si sa aiba in vedere si oportunitatile de dezvoltare personala.
Rata minima si maxima a somajului
In cursul lunii iunie, judetul Vaslui a atins cel mai inalt nivel al ratei somajului inregistrat in tara - de 10,1%. In judetele Mehedinti si Gorj rata somajului s-a situat sub pragul de 10%, fiind de 9,5%, respectiv 9,1%. Nivelul minim al ratei somajului s-a inregistrat in Timis (2,2%) si in Ilfov (2,3%).